''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Wikipedia και Britannica αρχίζουν να αλληλοεμπνέονται


Η Wikipedia δέχεται περισσότερους επισκέπτες από τη Britannica

Η Wikipedia δέχεται περισσότερους επισκέπτες από τη Britannica

Νέα Υόρκη: H Wikipedia ετοιμάζει νέο σύστημα ελέγχου σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε αλλαγή στα λήμματά της θα πρέπει να εγκρίνεται από «έμπιστους» επιμελητές. Tην ίδια ώρα, η Britannica αλλάζει την πολιτική της προς την αντίθεση κατεύθυνση, επιτρέποντας στους χρήστες της να συνεισφέρουν υλικό.

Oι αλλαγές που σκέφτεται να εφαρμόσει η Wikipedia έχουν στόχο την αποφυγή παραπλανητικών αναρτήσεων και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των άρθρων της, αναφέρει το CNet.com. Η νέα διαδικασία ελέγχου προβλέπει ότι μόνο οι  έμπιστοι, εξουσιοδοτημένοι επιμελητές θα μπορούν να δημοσιεύουν άμεσα αλλαγές στα άρθρα, ενώ οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση θα πρέπει πρώτα να λαμβάνει την έγκρισή τους.

Η πρόταση για την αλλαγή πολιτικής έρχεται περίπου μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση μιας κακοπροαίρετης καταχώρησης στη Wikipedia, η οποία ανακοίνωνε ότι οι γερουσιαστές Τεντ Κένεντι και Ρόμπερτ Μπερντ πέθαναν στη διάρκεια της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτές οι ανοησίες θα είχαν αποτραπεί κατά 100% με το νέο σύστημα Εγκεκριμένων Αναθεωρήσεων[ Flagged Revisions]», γράφει σε σελίδα συζήτησης της Wikipedia ο ιδρυτής της Τζίμι Ουέιλς. Τόνισε πάντως ότι οι καθυστερήσεις που θα επιφέρει η νέα διαδικασία στην ενημέρωση των λημμάτων δεν θα υπερβαίνουν τη μια εβδομάδα.

Το νέο σχέδιο τέθηκε πάντως σε δημόσιο διάλογο και κάθε ενδιαφερόμενος που διαφωνεί θα έχει το επόμενο διάστημα να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Στο μεταξύ, η Εγκυκλοπαίδεια Britannica ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1768, θα επιτρέψει στους αναγνώστες της να τροποποιούν τα λήμματά της.

Από την επόμενη εβδομάδα οι συνδρομητές του δικτυακού τόπου της Britannica θα μπορούν να προτείνουν αλλαγές οι οποίες θα δημοσιεύονται υπογεγραμμένες εφόσον εγκριθούν από τους επιμελητές της εγκυκλοπαίδειας.

Η ομώνυμη αμερικανική εταιρεία στην οποία ανήκει η εγκυκλοπαίδεια ίσως είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει σε αλλαγές καθώς βλέπει την απήχηση της Wikipedia, βασικού ανταγωνιστή της, να γιγαντώνεται σε όλο τον κόσμο: Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, η Wikipedia προσελκύει 6 εκατ. αναγνώστες την ημέρα ενώ η Britannica μόλις 1,5 εκατ.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Britannica Ζορζ Κάουζ επέμεινε πάντως ότι η εγκυκλοπαίδειά του δεν πρόκειται ποτέ να μοιάσει με τη Wikipedia.

«Αυτό είναι το τελευταίο που θα θέλαμε να κάνουμε [...] Η Wikipedia συνεισφέρει στη διάδοση της πληροφορίας και πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι μαζί της ως τη μόνη τους πηγή αναφοράς, όπως πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι τρώγοντας κάθε μέρα στα MacDonald's » σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου