Μια νέα αποστολή στον Άρη θα ρίξει φως στα άλυτα μυστήρια του Κόκκινου Πλανήτη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση της ύπαρξης μεθανίου στον πλανήτη.
Μετά την ανακοίνωση από τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ για την ύπαρξη μεθανίου στον πλανήτη Άρη, που έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ύπαρξης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη, οι επιστήμονες επιμένουν ότι μια ακόμα αποστολή θα λύσει το μυστήριο.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές δηλώνουν ότι βρήκαν εποχιακές διακυμάνσεις του μεθανίου στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσαν να είναι ουσιαστικές ενδείξεις γεωλογικών ή βιολογικών διαδικασιών.
Στη Γη το 90% του συγκεκριμένου αερίου παράγεται από ζώντες οργανισμούς, όπως η ζύμωση οργανικών στοιχείων ή τα αέρια που εκλύονται από τα κοπάδια ζώων, ωστόσο και η γεωχημική διαδικασία παράγει επίσης επίπεδα αερίου παρόμοια με αυτά που εντοπίσθηκαν στον Άρη, προσθέτουν οι επιστήμονες.
Η NASA ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τον εντοπισμό υψηλής συγκέντρωσης μεθανίου και υδρατμών κυρίως το καλοκαίρι - ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής, ότι αυτά τα αέρια μπορεί να παράγονται από ζώντες οργανισμούς στην ατμόσφαιρα του πλανήτη έγινε μέσω τριών τηλεσκοπίων στη Χαβάη.
Παρόλα αυτά δεν είναι γνωστό τι προκαλεί αυτές τις αέριες εκπομπές.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το τεράστιο μέγεθος της ποσότητας των αερίων θα μπορούσε να παραχθεί μόνο λόγω βιολογικών διαδικασιών ή ενεργών ηφαιστείων. Ωστόσο έως σήμερα πιστεύαμε ότι δεν υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια στον κόκκινο πλανήτη.
Ας σημειωθεί πως στη Γη το 90% του μεθανίου παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς, από τη ζύμωση οργανικών στοιχείων ή από τα αέρια που εκλύονται από μεγάλα ζώα, ωστόσο και από γεωχημικές διαδικασίες παράγονται επίσης τέτοια επίπεδα μεθανίου παρόμοια με αυτά που εντοπίσθηκαν στον Άρη.
Ο Δρ Michael Mumma, αστροβιολόγος από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, αναφέρει: «Το μεθάνιο καταστρέφεται πολύ γρήγορα στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη με διάφορους τρόπους, έτσι η ανακάλυψη σημαντικών στηλών μεθανίου στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη το 2003 δείχνει κάποια συνεχιζόμενη διαδικασία) ροής αυτού του αερίου.»
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για τη βιολογία ή τη γεωλογία της διαδικασίας που παράγει το μεθάνιο. Παρόλα αυτά μας αποδεικνύει ότι ο πλανήτης είναι ακόμα ζωντανός τουλάχιστον από γεωλογικής απόψεως. Είναι σαν ο ίδιος ο πλανήτης να μας καλεί να τον εξερευνήσουμε.»
Ο Δρ Mumma είπε ότι η ανακάλυψη του μεθανίου, η οποία προέρχεται από δεδομένα που συλλέγονται εδώ και 6 χρόνια, μας δείχνει ότι πιθανότατα υπήρχε ή υπάρχει ακόμα ζωή στον πλανήτη.
Σήμερα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική αποστολή στο μυστηριώδη πλανήτη έτσι ώστε να γίνουν ανασκαφές κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Άρη, εκεί που πιθανότατα υπάρχει ζωή.
Για την παραγωγή μεθανίου θα πρέπει να υπάρχει νερό, ποσότητες άνθρακα και μια πηγή ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να είναι ραδιενέργεια.
Εάν μικροσκοπική αρειανή ζωή παράγει το μεθάνιο, τότε αυτή το πιθανότερο βρίσκεται πολύ βαθειά κάτω από την επιφάνεια, όπου είναι ακόμα ζεστά έτσι ώστε να συντηρείτε υγρό νερό. Υγρό νερό καθώς και ενεργειακές πηγές και μια προμήθεια άνθρακα, είναι απαραίτητα για όλες τις μορφές της ζωής.
Η καθηγήτρια γεωλογίας Lisa Pratt, αναφέρει: «Θα πρέπει να πάμε εκεί ακριβώς που υπάρχει ζωή. Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε εκσκαφές για να φέρουμε νερό ή δείγματα στην επιφάνεια προς εξέταση.»
Η Pratt συνεχίζει προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια επανεκτίμηση της στρατηγικής εξερεύνησης που χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εξερευνήσουμε την ύπαρξη πρωτόγονης ζωής.»
Θα χρειαστούν μελλοντικές αποστολές, όπως το Mars Science Laboratory της ΝΑΣΑ, για να ανακαλυφθεί η πηγή του Αρειανού μεθανίου. Το ογκώδες ρομπότ που θα μελετήσει αν ο πλανήτης μπορούσε ή μπορεί να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή, προγραμματίζεται να φτάσει στον Άρη.
Το προηγμένο ρομπότ θα μπορούσε να καθορίσει εάν το μεθάνιο έχει καθαρά βιολογική ή γεωλογική προέλευση μετρώντας τα ραδιενεργά ισότοπα στα μόρια μεθανίου.
Τα ισότοπο είναι βαρύτερες εκδόσεις ενός στοιχείου. Για παράδειγμα, το δευτέριο είναι μια βαρύτερη έκδοση του υδρογόνου. Σε μόρια που περιέχουν υδρογόνο, όπως το νερό και το μεθάνιο, το σπάνιο δευτέριο ορισμένες φορές αντικαθιστά ένα άτομο υδρογόνου.
Εφόσον η ζωή προτιμά τη χρήση ελαφρύτερων ισοτόπων, εάν το μεθάνιο βρεθεί ότι έχει λιγότερο δευτέριο απ'ότι οι υδρατμοί που βγαίνουν μαζί του στην επιφάνεια του Άρη, τότε θα έχουμε ένα σημάδι ότι η ζωή είναι αυτή που παράγει το μεθάνιο.
Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για την επιβεβαίωση της ύπαρξης ζωής στον Άρη είναι η ανακάλυψη μικροοργανισμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου