''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Οι μονομάχοι επιστρέφουν!


Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει έστω για λίγο τη δοξασμένη εποχή των μονομάχων; Μπορεί έως τώρα να φάνταζε ελαφρώς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως οι αρχές της Ρώμης ανακοίνωσαν ότι οι μονομάχοι πρόκειται να επιστρέψουν σε μια από τις πιο διάσημες αρένες της πόλης μετά από 2.000 χρόνια!


Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων του δήμου της Ρώμης και εμπνευστής της ιδέας, Ουμπέρτο Μπρόκολι, για τα 5 εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Κολοσσαίο, ήρθε ο καιρός να δουν το είδος των θεαμάτων με τα οποία ψυχαγωγούνταν οι Λατίνοι.

«Αρχαιολογικοί τόποι όπως το Κολοσσαίο -προσθέτει- πρέπει να μιλήσουν στο κοινό με ένα νέο λεξιλόγιο. Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε αυτά τα μέρη όπως ήταν κάποτε». Η φιλοδοξία του Ιταλού αρχαιολόγου και τηλεοπτικού παρουσιαστή είναι να «ξαναδημιουργηθούν οι ήχοι εκείνης της εποχής, η μυρωδιά των δρόμων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε αξέχαστη για τον επισκέπτη την επίσκεψή του σε έναν τέτοιο αρχαιολογικό χώρο».

Σύμφωνα με τα σχέδια του Μπρόκολι, οι σύγχρονοι μονομάχοι θα εμπλέκονται σε χορογραφίες μάχης, θα φορούν τις αντιπροσωπευτικές στολές, ενώ ως όπλα θα χρησιμοποιηθούν αντίγραφα των αρχαίων, όπως τα γνωρίζουμε από τοιχογραφίες και ευρήματα ανασκαφών.

Η αναπαράσταση θα γίνεται μόνο τα βράδια σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα και θα συνοδεύεται από την ανάγνωση αποσπασμάτων, στα οποία ο Ρωμαίος φιλόσοφος, ποιητής και συγγραφέας Σενέκας, που έζησε τον 1ο αιώνα, μιλάει για τους μονομάχους της εποχής του.

Οι πρώτες ενστάσεις που διατυπώνονται, κάνουν λόγο ότι αυτό το σχέδιο θα μετατρέψει το Κολοσσαίο από αρχαιολογικό χώρο σε μια Ντίσνεϊλαντ και θα είναι λαϊκίστικο και βάρβαρο. Ωστόσο, ο Μπρόκολι διατείνεται ότι οι μονομάχοι ήταν όντως βάρβαροι, βρωμούσαν κι έβριζαν και γι'Α αυτό το λόγο θα πρέπει να τους δείξουμε όπως ήταν στην πραγματικότητα.


Η πρόταση του Iταλού εμπνευστή δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως αποδεκτή. «Πιθανότατα θα υπάρχουν καταλληλότεροι τρόποι για να τιμηθούν οι συγκλονιστικές στιγμές των μονομάχων,» λένε άλλοι αντιρρησίες. «Εξάλλου δεν πρόκειται για χολιγουντιανούς μύθους, αλλά για σκλάβους που στέλνονται κατευθείαν στο θάνατο απλά για να διασκεδάσουν τους Ρωμαίους.»

Ωστόσο, η ιδέα του Μπρόκολι βρίσκει σύμφωνους πολλούς αξιωματούχους του δήμου της Ρώμης. Όπως σημειώνουν, οι εικονικές μονομαχίες είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ψυχαγωγίας για το Κολοσσαίο απ'Α ό,τι οι pop συναυλίες, εξαιτίας των οποίων ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει από τις δονήσεις που προκαλούν τα πολλά ντεσιμπέλ.

«Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν άλλες συναυλίες εδώ. Το αμφιθέατρο δεν έχει ανάγκη από τη δημοσιότητα που προσφέρουν τέτοιες εκδηλώσεις,» σχολιάζει εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, μια σειρά εκδηλώσεων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες στη διάσημη αρένα. Οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό τον εορτασμό των δύο χιλιάδων χρόνων από τη γέννηση του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η κατασκευή του Κολοσσαίου.

«Το 2009 θα είναι το έτος του Κολοσσαίου. Το πιο γνωστό μνημείο του κόσμου θα πρέπει να τιμηθεί και μαζί τους οι άντρες που το κατασκεύασαν,» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Μάουρο Κουτρούφο.

Το νέο θεματικό πάρκο θα στηθεί στα περίχωρα της Ρώμης μέχρι το 2012. Εκεί, οι οικογένειες θα δουν το Κολοσσαίο να αναβιώνει, μονομάχους να παλεύουν με άγρια θηρία, ακόμη και τον Ιούλιο Καίσαρα να παρακολουθεί.

MSNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου