''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Βελτιώθηκαν το 2008 οι δείκτες Καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία σε καινοτόμες επενδύσεις

Η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία σε καινοτόμες επενδύσειςΑΠΕ

Βρυξέλλες: Πριν ξεσπάσει η τρέχουσα οικονομική κρίση, η ΕΕ σημείωνε πέρυσι βελτίωση στις επιδόσεις της όσον αφορά την καινοτομία, δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα του ευρωπαϊκού όρου.

Η Ευρωπαϊκή Κατάταξη Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard - EIS) δείχνει μείωση του χάσματος που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μια βελτίωση που οφείλεται και στην πρόοδο που σημειώνουν ορισμένες από τις νεώτερες χώρες-μέλη.

Στο σύνολο της ΕΕ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών πόρων για την καινοτομία. Ωστόσο οι καινοτόμες επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση για το 2008, οι ευρωπαϊκές χώρες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες με διαφορετικά επίπεδα επιδόσεων, αν και σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα.

Η Ελβετία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Βρετανία είναι οι «πρωτοπόροι» της καινοτομίας με επιδόσεις πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ.

Στη δεύτερη ομάδα, με επιδόσεις επίσης πάνω από το μέσο όρο, κατατάσσονται η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ολλανδία. Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζει η Ιρλανδία και ακολουθεί η Αυστρία.

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι οι επιδόσεις στην ομάδα που σχηματίζουν η Κύπρος, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Στην κατώτερη κατηγορία εντάσσονται η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται σε φάση κάλυψης της υστέρησης από την υπόλοιπη ΕΕ. Με τους ταχύτερους ρυθμούς βελτιώνονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Στο σύνολο της ΕΕ εξακολουθούν να διαπιστώνονται ανεπάρκειες στις επενδύσεις των επιχειρήσεων, με την ΕΕ να έπεται των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στις δαπάνες Ε&Α και Τεχνολογιών Πληροφορικής.

Επίσης, οι δαπάνες των επιχειρήσεων της ΕΕ για καινοτομικές δραστηριότητες (π.χ. κατάρτιση, σχεδιασμός, μάρκετινγκ, νέος εξοπλισμός) έχουν μειωθεί.

Η ανάλυση του EIS βασίζεται σε στοιχεία που προηγούνται της οικονομικής κρίσης.

Τα συμπεράσματα των εκθέσεων θα αξιοποιηθούν τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συμβάλουν στην αξιολόγηση της επιτυχίας των τρεχουσών πολιτικών καινοτομίας και να προσδιορίσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες.

Εκτός από τον πίνακα κατάταξης, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα και μα ξεχωριστή έκθεση με ανάλυση των τάσεων όσον αφορά τους τομείς των δημοσίων και των επιχειρησιακών επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, των τεχνολογικών επιδόσεων και της προόδου στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου