''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Σε γυναίκες έως 26 ετών θα χορηγείται το δωρεάν εμβόλιο για τον ιό HPV



Αθήνα: Σε ηλικιακή αύξηση από τα 15 στα 26 έτη προχώρησαν οι ασφαλιστικοί φορείς όσον αφορά τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού που ευθύνεται τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Πάνω από 460.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες δικαιούνται πλέον το δωρεάν εμβολιασμό, δήλωσε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με αφορμή την έναρξη εκστρατείας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

«Κοντά στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι ήδη από πέρυσι χορηγούσαν δωρεάν το εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων [HPV] για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, από τον προηγούμενο μήνα και το ΙΚΑ προχώρησε σε αντίστοιχη ηλικιακή αύξηση» ανακοίνωσε η υπουργός.«Επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή παρέχει το εμβόλιο σε ένα πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα, σε σχέση με το αντίστοιχο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Η μόλυνση με τον ιό HPV είναι σήμερα το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και πλήττει την πλειονότητα των γυναικών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Από τα πολυάριθμα στελέχη του ιού, ορισμένα προκαλούν τις ενοχλητικές «μυρμηγκιές» σε διάφορα σημεία του σώματος, άλλα ευθύνονται για τα κονδυλώμα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλα προκαλούν αλλοιώσεις που οδηγούν τελικά σε καρκίνο.

Το εμβόλιο Gardasil είναι σχεδιασμένο ειδικά για τα στελέχη που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Ο εμβολιασμός κοστίζει 553 ευρώ (περίπου 185 ευρώ για καθεμία από τις τρεις απαιτούμενες δόσεις), οπότε το συνολικό κόστος για τις 460.000 δικαιούχους των κυριότερων ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται σε 154 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, διευκρίνισε η κ Πάλλη-Πετραλιά, δεν συμπεριλαμβάνουν τις ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ, οι οποίες πάντως καλύπτονται από το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου