''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Σπάνια βροχόπτωση αλλοίωσε τις διάσημες Γραμμές της Νάζκα


Τα γιγάντια σχέδια διακρίνονται στο σύνολό τους μόνο από ψηλά

Τα γιγάντια σχέδια διακρίνονται στο σύνολό τους μόνο από ψηλάAssociated Press

Λίμα: Οι Γραμμές της Νάζκα, τα διάσημα γιγάντια γεωγλυφικά που κάποτε ενέπνευσαν θεωρίες για επισκέψεις εξωγήινων και σήμερα προσελκύουν στο Περού χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, αλλοιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ασυνήθιστες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η βροχή που σάρωσε την έρημο Νάζκα άφησε ένα στρώμα λευκού πηλού πάνω σε τμήματα δύο γεωγλυφικών και άλλαξε το χρώμα τους, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχαιολόγος Μάριο Ολάτσεα του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού.

Τόνισε ότι η αλλοίωση είναι αναστρέψιμη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς τα σχέδια μπορεί να αποκατασταθούν.

Οι Γραμμές της Νάζκα είναι γιγάντια σχέδια, μήκους έως 200 μέτρων, τα οποία απεικονίζουν ανθρώπους, ζώα ή απλά γεωμετρικά μοτίβα και διακρίνονται σε όλο τους το μεγαλείο μόνο από ψηλά.

Χρονολογούνται στο διάστημα 200 π.Χ. έως 700 μ.Χ. και αποδίδονται στον εξαφανισμένο λαό των Νάζκα. Από το 1994 περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Τα γεωγλυφικά διατηρήθηκαν ανέπαφα στα ηψίπεδα της Νάζκα ακριβώς επειδή οι βροχές είναι σπάνιες και οποιαδήποτε αποτυπώματα στην επιφάνεια της ερήμου, ακόμα και οι πατημασιές, παραμένουν ευδιάκριτα για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.

Οι Γραμμές έγιναν διάσημες εν μέρει λόγω του Γερμανού συγγραφέα Έριχ φον Ντένικεν, σύμφωνα με τον οποίο τα σχέδια είναι στην πραγματικότητα οδηγοί που διευκόλυναν την προσγείωση εξωγήινων διαστημόπλοιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου