Το πράσινο φως για τον εμπλουτισμό του ωκεανού, που βρίσκεται γύρω από την Ανταρκτική, με σίδηρο έδωσε η Γερμανία σε συνεργασία με την Ινδία. Το αμφιλεγόμενο σχέδιο στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη με το λιγότερο κόστος, καθώς ο εμπλουτισμός των ωκεανών με σίδηρο αποτελεί μία από τις φθηνότερες και ευκολότερες μεθόδους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις Γερμανών οικολόγων για περιβαλλοντικό κίνδυνο, καθώς και το μορατόριουμ για την τεχνητή γονιμοποίηση των ωκεανών της Συνόδου του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα στην Βόννη, το γερμανικό υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πείραμα θα προχωρήσει βάσει σχεδίου.
«Μετά από ειδικές μελέτες είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές και νομικές ενστάσεις για το γερμανο-ινδικό σχέδιο», δήλωσε η υπουργός Εκπαίδευσης και Έρευνας Ανέτ Σάβαν. Σύμφωνα με το σχέδιο, έξι τόνοι σιδήρου θα διασκορπιστούν στον ωκεανό σε έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων από ένα γερμανικό ερευνητικό όχημα, που ονομάζεται Polarstern.
Σκοπός του σχεδίου είναι η άλγη του ωκεανού να αφομοιώσει τον σίδηρο και έπειτα να αναπαραχθεί ταχύτερα, με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την επιφάνεια του ωκεανού. Στο πείραμα θα λάβουν μέρος τριάντα Ινδοί επιστήμονες και δεκαοκτώ από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους προς την Ανταρκτική από το Κέιπ Τάουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου