''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Επίσημα εγκαίνια για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009


Όλα τα μάτια στραμμένα στο Σύμπαν

Όλα τα μάτια στραμμένα στο ΣύμπανAssociated Press

Παρίσι: Το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009, με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε» εγκαινιάζεται σε διήμερη τελετή που ξεκινά την Πέμπτη στα κεντρικα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι και συνεχίζεται με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη διήμερη τελετή, που περιλαμβάνει βιντεοδιασκέψεις με διάφορα αστεροσκοπεία σε όλη τη Γη, συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο της Αστρονομίας, υπουργοί Ερευνας και νομπελίστες επιστήμονες. Οι εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά από το διαδικτυακό τόπο astronomy2009.org.

Το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009, μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, δίνει έμφαση σε εκπαιδευτικές δράσεις και στην ευρεία συμμετοχή του κοινού και κυρίως των παιδιών. Στην προετοιμασία των εκδηλώσεων συμμετέχουν ήδη χιλιάδες άνθρωποι από 135 χώρες, σχηματίζοντας το μεγαλύτερο δίκτυο για την Αστρονομία που έχει ποτέ δημιουργηθεί.

Το Διεθνές Έτος (ΙΥΑ2009) θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή υπό τον καθηγητή Χρήστο Γούδη, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.

Παγκόσμια προγράμματα στο πλαίσιο του Έτους:

100 Ώρες Αστρονομίας: Από 2 έως 5 Απριλίου, σχολεία και οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν δύο εργάσιμες ημέρες για παρατηρήσεις του ουρανού και της Σελήνης. Γαλιλαιοσκόπιο:Ομάδα εργασίας που αναπτύσσει ένα απλό, προσιτό και εύκολο στη χρήση του τηλεσκόπιο, το οποίο θα μπορεί να μοιραστεί κατά εκατομμύρια. Το ιδανικό θα ήταν να πάρουν από ένα όλοι όσοι συμμετέχουν στον εορτασμό του Έτους.

Κοσμικό Ημερολόγιο:Ένα νέο blog στο οποίο αστρονόμοι θα μπορούν να συζητούν τη δουλειά, τη ζωή και τα χόμπι τους.

Πύλη στο Σύμπαν: Διαδικτυακή πύλη που θα προσφέρει πρόσβαση σε αστρονομικά πολυμέσα. Την υλοποίησή του αναλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σε συνεργασία με τη Γραμματεία του ΙΥΑ2009.

Είναι και Εκείνη Αστρονόμος: Πρόγραμμα για τη στήριξη γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την Αστρονομία, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ισότητας των φύλων στην επιστήμη.

Ευαισθητοποίηση για τον Σκοτεινό Ουρανό: Πρόγραμμα κατά της φωτορύπανσης. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θα συνεργαστεί  με τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκοτεινού Ουρανού και άλλους φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος από τον τεχνητό φωτισμό. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μετρήσεις της φωτορύπανσης σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Αστρονομία και Παγκόσμια Κληρονομιά: Σε συνεργασία με την UNESCO, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο στην αναγνώριση και προώθηση των επιτευγμάτων της επιστήμης με την ονομασία αρχιτεκτονικών μνημείων και τοπίων.

Πρόγραμμα Γαλιλαίος για την Εκπαίδευση των Διδασκόντων: Ο σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μέχρι το 2012 ένα παγκόσμιο ιστό από πιστοποιημένους «Πρεσβευτές του Γαλιλαίου».

Ευαισθητοποίηση για το Σύμπαν: Διεθνής δράση που θα εμπνεύσει τα παιδιά με την ομορφιά και το μεγαλείο του Σύμπαντος και θα επιτρέψει την ανταλλαγή ιδεών και υλικών σε όλο τον κόσμο.

Από τη Γη στο Σύμπαν- Μια Έκθεση Αστρονομικών Εικόνων: Εκθέσεις αστρονομικών φωτογραφιών σε επιστημονικά κέντρα και πλανητάρια, και άλλες όχι και τόσο συνηθισμένες τοποθεσίες, όπως δημόσια πάρκα, σταθμοί μετρό, μουσεία τέχνης, δημόσιες γκαλερί και εμπορικά κέντρα.

Αναπτύσσοντας την Αστρονομία σε όλο τον Κόσμο: Προώθηση της αστρονομίας με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου