''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Τα αντιψυχωσικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Λονδίνο: Τα αντιψυχωσικά φάρμακα που χορηγούνται συχνά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου σε διάστημα τριών ετών, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στη Βρετανία.

«Για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ, η λήψη αυτών των φαρμάκων πιθανότατα δεν αξίζει το ρίσκο» δήλωσε ο Κλάιβ Μπάλαρντ του King's College στο Λονδίνο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Neurology.


Τα αντιψυχωσικά χορηγούνται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ για τον έλεγχο της επιθετικότητας, του παραληρήματος και των ψευδαισθήσεων που συχνά προκαλεί η ασθένεια. Είναι όμως γνωστό ότι έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και αναπνευστικών προβλημάτων.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα τριών ετών 165 ασθενείς ηλικίας 67 έως 100 ετών. Οι μισοί συνέχισαν να υποβάλλονται σε αγωγή με αντιψυχωσικά, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo) ως μέτρο σύγκρισης.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης το 2001, το 46% των ασθενών που λάμβαναν αντιψυχωσικά παρέμενε στη ζωή, συγκριτικά με 71% στην ομάδα ελέγχου.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, το ποσοστό επιβίωσης στην ομάδα ελέγχου ήταν 59%, ενώ στην ομάδα των αντιψυχωσικών είχε πέσει στο 30%.

Τα αντιψυχωσικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνουν τα thioridazine, chloropromazine, haloperidol και risperidone.

H συχνότερη αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, υποψιάζονται όμως ότι η κατασταλτική τους δράση επηρεάζει τον εγκέφαλο, περιορίζει τη σωματική δραστηριότητα και αυξάνει το ρίσκο επικίνδυνων λοιμώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου