''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Βλαστικά κύτταρα για την τύφλωση και το εγκεφαλικό θα δοκιμαστούν στη Βρετανία

Λονδίνο: Βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ετοιμάζεται να δοκιμάσει μια θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση των βλαβών από εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ μια παρόμοια μέθοδος για την αναγέννηση του κερατοειδούς θα δοκιμαστεί σε νοσοκομεία του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης.

Η πειραματική θεραπεία για το εγκεφαλικό, με την ονομασία ReN001, αναπτύχθηκε από την εταιρεία ReNeuron και βασίζεται σε βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από ανθρώπινα έμβρυα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης.

Οι ερευνητές θα διοχετεύσουν τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα απευθείας στην περιοχή της βλάβης μέσα στον εγκέφαλο, με την ελπίδα ότι θα διαφοροποιηθούν σε νευρώνες και θα υποκαταστήσουν τα κύτταρα που καταστράφηκαν από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως αναφέρει το Reuters, συνολικά 12 ασθενείς θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια της διαδικασίας. Αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν οι επόμενες δύο φάσεις με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Η άδεια που δόθηκε από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας για τη δοκιμή της μεθόδου θεωρείται σημαντική επιτυχία για την ReNeuron, η οποία έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσει ανάλογη άδεια στις ΗΠΑ.

Νέοι κερατοειδείς

Η δεύτερη δοκιμή αφορά περιπτώσεις τύφλωσης λόγω καταστροφής του κερατοειδούς, δηλαδή του διάφανου στρώματος που καλύπτει την ίριδα και την κόρη του ματιού.

Σε αυτή την περίπτωση, τα βλαστικά κύτταρα θα προέλθουν όχι από έμβρυα, αλλά από τους κερατοειδείς ενήλικων πτωματικών δωρητών.

Τα βλαστοκύτταρα θα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταφέρονται πάνω στην επιφάνεια των κατεστραμμένων κερατοειδών προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν νέες διαφανείς επιφάνειες.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διετής μελέτη θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου στο Οφθαλμιατρείο «Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα» του Εδιμβούργου και στο Γενικό Νοσοκομείο «Γκάρτναβελ» της Γλασκόβης, με τη συμμετοχή συνολικά 20 ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου