''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Οι εκπομπές καυσαερίων προκαλούν αστραπές



Οι εκπομπές καυσαερίων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων δεν συμβάλλουν μονάχα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τις αστραπές σε απόσταση μερικών μιλίων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται επειδή όλα τα οχήματα βρίσκονται στους δρόμους. Ως αποτέλεσμα, μεταβάλλονται τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα τόσο μέσα στο σαββατοκύριακο όσο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δημιουργώντας ισχυρότερα ανοδικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα και μεγαλύτερα σύννεφα.

Σήμερα, φαίνεται πως η ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να προκαλέσει και αστραπές, εκτός από βροχή. Ο Ντάνιελ Ρόζενφελντ και οι συνεργάτες του από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ μέτρησαν τις αστραπές που κατέγραψε στις ΗΠΑ το Εθνικό Δίκτυο Εντοπισμού Αστραπών το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, από το 1998 έως το 2008.

Στις νοτιοανατολικές πολιτείες , οι αστραπές αυξήθηκαν με την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 25% στη διάρκεια της εβδομάδας. Η υγρασία και η αποπνικτική ατμόσφαιρα δημιουργούν χαμηλά σύννεφα, αφήνοντας αρκετό χώρο για να αυξηθούν και να δημιουργήσουν το φορτίο που απαιτείται για μία απογευματινή καταιγίδα.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν ήταν το ίδιο ισχυρό στις μεγαλουπόλεις με έντονη ατμοσφαιρική μόλυνση, σε αντίθεση με τα προάστια και τις επαρχιακές περιοχές γύρω από αυτές. «Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη ότι αν απομακρυνθεί κανείς από τις πόλεις, ξεφεύγει και από τη ρύπανση. Στην πραγματικότητα, η μόλυνση μας ακολουθεί για μίλια,» τονίζει ο Ρόζενφελντ, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης το Δεκέμβριο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ζέστη, που δημιουργείται από τις αστικές περιοχές, ενδεχομένως να παρακάμπτει τοπικά τις επιπτώσεις της μόλυνσης σχετικά με τις αστραπές.

New Scientist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου