Όσοι από εμάς ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη μας, ήδη ακούνε τις προειδοποιητικές σειρήνες σε καθημερινή βάση. Η παρακάτω λίστα δεν αποτελεί ένα οικολογικής φύσεως κήρυγμα, αλλά πρόκειται για μία λίστα με 11 προορισμούς, οι οποίοι επελέγησαν με μεγάλη προσοχή και τους οποίους μπορούν να χαρούν όλοι οι οικολογικά ευσυνείδητοι ταξιδιώτες.
Αυτό το «να χαρούν» είναι πολύ σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εκτιμήσουν αυτά τα φυσικά και πολιτιστικά θαύματα και να συμβάλλουν στη διατήρησή τους, αλλά κυρίως στην επιβίωσή τους.
Βαβυλώνα, μία πόλη ιστορία και θρύλος ταυτόχρονα, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον πόλεμο και την ανάπτυξη και συνεχίζει να απειλείται από τους δύο αυτούς παράγοντες. Ο αμερικανικός πόλεμος στο Ιράκ εξακολουθεί να απειλεί τη Βαβυλώνα και άλλες αρχαίες τοποθεσίες στο Ιράκ, ενώ τα σχέδια των Ιρακινών αξιωματούχων για τη μεταπολεμική Βαβυλώνα είναι εξίσου καταστρεπτικά.
Γήπεδο Fenway Park. Έχοντας κερδίσει το πρωτάθλημα World Series του μπέιζμπολ το 2004 και το 2007, η ομάδα Boston Red Sox έχει αφήσει στο παρελθόν τη φήμη της αποτυχημένης και πλέον θεωρείται και επισήμως νικήτρια. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση σταμάτησε -τουλάχιστον προς το παρόν- να διαμαρτύρεται για αντικατάσταση του Γηπέδου Fenway Park.
Ποταμός Kootenai. Ο υγρότοπος Kootenai στο Αϊντάχο έχει σχεδόν αποδεκατιστεί από τη γεωργική ανάπτυξη. Σήμερα, περιβαλλοντικές ομάδες προσπαθούν να αποκαταστήσουν μέρος του υγροτόπου. Στη Μοντάνα, ο απειλούμενος με εξαφάνιση και ήδη ηλικιωμένος πληθυσμός του λευκού οξύρρυγχου σταμάτησε να αναπαράγεται λόγω της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος από το φράγμα Libby. Το είδος αναμένεται να εξαφανιστεί σε λιγότερο από 20 χρόνια, εκτός και εάν τα νεαρά ψάρια καταφέρουν να επιζήσουν μέχρι την ηλικία της αναπαραγωγής.
Η Little Green Street δεν βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο κατάφερε να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες ακέραιες οδούς γεωργιανής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη μητρόπολη. Τα διώροφα σπίτια από σκούρα τούβλα κατάφεραν να «επιβιώσουν» του Β'Α Παγκοσμίου Πολέμου αλλά ο αδυσώπητος ρυθμός αναβάθμισης της περιοχής είναι ένας ακόμα εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Νήσος Λορντ Χάουι, Αυστραλία: Πάνω από τα μισά είδη πουλιών, που έχουν καταγραφεί επισήμως στο νησί αυτό, εξαφανίστηκαν λόγω του κυνηγιού, των μη ιθαγενών αρπακτικών, όπως οι μαύροι αρουραίοι, οι γάτες και οι κουκουβάγιες, αλλά και λόγω της εξάντλησης του χορταριού από τα εκτρεφόμενα ζώα. Σήμερα, που το νησί προστατεύεται και ελέγχεται, η πιο σοβαρή απειλή είναι το πετρέλαιο, η μόλυνση των υδάτων από τα χημικά, καθώς και η μόλυνση των υπόγειων υδάτων από τη λάθος διαχείριση των λυμάτων.
Απόθεμα Βιόσφαιρας πεταλούδας μονάρχη στο Michoacán, Μεξικό: Οι πεταλούδες μονάρχες αντιμετωπίζουν μία πληθώρα κινδύνων κατά τη διάρκεια της αποδημητικής διαδρομής τους (3.220 χλμ) μεταξύ Καναδά και Μεξικού. Τα εντομοκτόνα είναι μια συνεχής απειλή και η χαμηλή ανθεκτικότητα των μοναρχών στο κρύο και την υγρασία τις κάνουν εξαιρετικά ευάλωτες στις χειμωνιάτικες καταιγίδες, την έντονη βροχόπτωση και άλλες κλιματικές αλλαγές. Εκτός των άλλων όμως, η αποψίλωση του χειμερινού τους καταφυγίου μπορεί να αποβεί μοιραία για τις πεταλούδες.
Taj Mahal: Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο να κλείσει το Taj Mahal, το κορυφαίο αυτό μαυσωλείο – το οποίο χτίστηκε από τον Shah Jahan, τον πέμπτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Mughal, στην Άγρα της Ινδίας, για να θρηνήσει την αγαπημένη του σύζυγο – θα είναι πλέον μόνο μία φιγούρα σε μία καρτ ποστάλ αντί για μία πνευματική εμπειρία.
Οι πυραμίδες της Γκίζας: Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και ανοικοδόμηση στο Κάιρο απειλεί τις αρχαίες πυραμίδες και την επιβλητική Σφήκα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει τις μεγαλειώδεις αυτές κατασκευές, ενώ τα λύματα από τις εξαθλιωμένες παρακείμενες συνοικίες διαβρώνουν το οροπέδιο, πάνω στο οποίο είναι κατασκευασμένες οι πυραμίδες. Οι τρέχουσες προσπάθειες για την ολοκλήρωση ενός περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου, γύρω από το Κάιρο θέτει ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο τα αναντικατάστατα αυτά αρχιτεκτονικά θαύματα.
Οι Βερσαλλίες: Οι σφοδρές καταιγίδες που χτύπησαν την Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 1999, αποδείχτηκαν μοιραίες για αρκετές περιουσίες και δυστυχώς καταστράφηκε και ένα μέρος από το υπέροχο βασιλικό ανάκτορο του Λουδοβίκου του 14ου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου