''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη



Ομάδα επιστημόνων της ΝΑΣΑ βρήκε σαφείς ενδείξεις ύπαρξης μεθανίου στον πλανήτη Άρη, προκαλώντας και πάλι το ερώτημα για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη, ανακοίνωσε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρία.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, ερευνητές δηλώνουν ότι βρήκαν εποχιακές διακυμάνσεις του μεθανίου στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσαν να είναι ουσιαστικές ενδείξεις γεωλογικών ή βιολογικών διαδικασιών.

Στη Γη το 90% του συγκεκριμένου αερίου παράγεται από ζώντες οργανισμούς όπως η ζύμωση οργανικών στοιχείων ή τα αέρια που εκλύονται από τα κοπάδια ζώων ωστόσο και η γεωχημική διαδικασία παράγει επίσης επίπεδα αερίου παρόμοια με αυτά που εντοπίσθηκαν στον Άρη, προσθέτουν οι επιστήμονες.

«Ο Άρης μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δραστήριος από ότι αρχικά πιστευόταν», δήλωσε ο αστροφυσικός Τζερόνιμο Βιλενόβα σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πριν από τη δημοσίευση των ευρημάτων των επιστημόνων. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το μεθάνιο παράγεται από βακτήρια ή από τα αποκαλούμενα παγωμένα αποθέματα μεθανίου. «Το ερώτημα για την ύπαρξη ζωής στον Άρη επανέρχεται εκ νέου», πρόσθεσε ο δόκτωρ Βιλενόβα.

Επιστήμονες παρακολουθούν την ατμόσφαιρα του Άρη χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια υπερύθρων από τη Γη και καταγράφουν τις διαδικασίες στο 90% του πλανήτη επί τρία συνεχή χρόνια και εντόπισαν δέσμες έκλυσης μεθανίου το 2003. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον εντοπισμό της πηγής του αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου