''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Οδηγούνται σε σμίκρυνση για λόγους επιβίωσης


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να επεμβαίνουν καθοριστικά στην εξέλιξη των άλλων ζωικών ειδών, αλλά και των φυτών ακόμα.

Όσο πιο πολύ οι άνθρωποι κυνηγούν και συλλέγουν ένα είδος για να το φάνε, είτε για ερασιτεχνικούς είτε για εμπορικούς λόγους, τόσο η λεία τους (ζώο, ψάρι ή φυτό) διαχρονικά μικραίνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό, τριπλάσιο σε σχέση με το ρυθμό αλλαγών που φέρνει η ίδια η φύση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι είναι 50% μεγαλύτερες από τις άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η μόλυνση και η ανθρωπογενής εισαγωγή ξενικών ειδών στα οικοσυστήματα, ενώ σε συνδυασμό με αυτές, είναι συνολικά δραματικές και απειλούν την επιβίωση πολλών ειδών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η νέα έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Σάντα Κρουζ, υπό τον εξελικτικό βιολόγο Κρις Ντάριμοντ και δημοσιεύθηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, μελέτησε δειγματοληπτικά την επίδραση της ανθρώπινης πίεσης σε 29 διαφορετικά είδη (από τον μπακαλιάρο μέχρι τα πρόβατα και το τζινσένγκ). Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος έχει καθοριστική επίδραση στο ζωικό και το φυτικό βασίλειο γύρω του, επηρεάζοντας ο ίδιος την εξελικτική διαδικασία, καθώς "οδηγεί" τα άλλα είδη να γίνουν μικρότερα μέχρι και 20%, ενώ η ηλικία αναπαραγωγής τους μικραίνει μέχρι και 25%, δηλαδή γεννάνε πιο νωρίς.

Όμως ο συνδυασμός αυτός (μικρότερος μέγεθος και πρόωρη αναπαραγωγή) κάνει τα άλλα είδη πιο ευάλωτα, καθώς σταδιακά γεννάνε λιγότερους απογόνους και πιο αδύναμους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικές φορές η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μόνο δύο δεκαετίες. "Είμαστε το σούπερ-αρπακτικό ζώο του πλανήτη", που κάνει άνω-κάτω τα οικοσυστήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάριμοντ, επισημαίνοντας ότι οι λύκοι κυνηγάνε 20 άλλα ζώα, αλλά οι άνθρωποι πολλές χιλιάδες.

Έτσι, για παράδειγμα, το μέσο μέγεθος του μπακαλιάρου του Ατλαντικού έγινε πλέον μικρότερο κατά 20% μέσα στην τελευταία 30ετία, ενώ τα θηλυκά του γεννάνε ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι παλιότερα (στα πέντε πλέον αντί στα έξι τους χρόνια).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τάση των ανθρώπων να πιάνουν και να τρώνε μεγάλου μεγέθους είδη, επηρεάζει την εξέλιξη των τελευταίων ταχύτερα σε σχέση με το κυνήγι από τα αρπακτικά ζώα, που συνήθως προτιμούν τη λεία που είναι μικρή και αδύναμη. Για το λόγο αυτό, ο Ντάριμοντ και άλλοι βιολόγοι συστήνουν τη λήψη μέτρων και νέες πολιτικές από κυβερνήσεις και οργανισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου