''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ουσίες που μπλοκάρουν την τεστοστερόνη διαρρέουν στο περιβάλλον


Γεωργικά και αστικά λύματα που καταλήγουν στο νερό παρεμβαίνουν σε ορμονικές λειτουργίες

Γεωργικά και αστικά λύματα που καταλήγουν στο νερό παρεμβαίνουν σε ορμονικές λειτουργίεςAssociated Press

Λονδίνο: Ουσίες που μπλοκάρουν τη δράση των ανδρικών ορμονών διαρρέουν σε ποτάμια και λίμνες και προκαλούν αναπαραγωγικά προβλήματα στα αρσενικά ψάρια και πιθανώς και στους άνδρες, προειδοποιούν ερευνητές στη Βρετανία.

Η «εκθήλυνση» των αρσενικών εμβρύων, τόσο στα ψάρια όσο και στον άνθρωπο, είναι ένα γνωστό φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις. Προηγούμενες μελέτες ενοχοποιούσαν τα αστικά και γεωργικά λύματα, τα οποία περιέχουν ορμόνες των αντισυλληπτικών χαπιών και διάφορες ουσίες που έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Η νέα μελέτη αναγνωρίζει τώρα μια νέα κατηγορία ουσιών, oι οποίες επιδρούν στο αναπαραγωγικό σύστημα των αρσενικών με διαφορετικό μηχανισμό -πρόκειται για «αντιανδρογόνα» που μπλοκάρουν τη δράση της τεστοστερόνης και μειώνουν έτσι την ανδρική γονιμότητα.

Τέτοιες ουσίες απαντώνται σε αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα καθώς και σε γεωργικά παρασιτοκτόνα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου και των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Ρέντινγκ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα αντιανδρογόνα και την αναπαραγωγική ικανότητα των αρσενικών σε 1000 δείγματα ψαριών από 30 ποτάμια σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ορμονικές διαταραχές στα ψάρια οφείλονται σε ένα εύρος ουσιών πολύ μεγαλύτερο από ό,τι νομίζαμε» δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Τάιλερ του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Ο Τάιλερ υποψιάζεται ότι οι επιπτώσεις της μόλυνσης του νερού πλήττουν εκτός από τα ψάρια και τον άνθρωπο, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα των διαταραχών των όρχεων έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χώρες.

«Πιθανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την άνοδο των αναπαραγωγικών προβλημάτων στους άνδρες, ωστόσο τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να αποκαλύψουν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα παράγοντα» εκτίμησε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου