''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Ολόγραμμα πραγματικότητας



Στην διάσημη κινηματογραφική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, Μάτριξ, η πραγματικότητα και η ψευδής (εκπεμπόμενη) πραγματικότητα συγχέονται, οι εικόνες που δεσπόζουν και διαπερνούν κάθε πλευρά της ύπαρξης μας απασχολούν. Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε και εμείς οι ίδιοι αν αυτά που παρατηρούμε δίπλα μας είναι πραγματικά ή μια ψευδαίσθηση.

Ίσως να πιστεύετε ότι η 50 ιντσών τηλεοπτική σας οθόνη ανάλυσης 1080p μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στον κόσμο μιας κινηματογραφικής επιτυχίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι κατά τετράκις εκατομμύρια καλύτερη (εκατοντάδες τρισεκατομμύρια πίξελς ανά ίντσα).

Επιστήμονες από το Αμερικάνικο Εργαστηρίο Fermilab μαζί με ένα σύστημα λέιζερ εκατοντάδων μέτρων ανακάλυψαν τα pixels της πραγματικότητας.

Το σύστημα GEO600 είναι εξοπλισμένο με ένα σωλήνα λέιζερ 600 μέτρων. Η τεχνολογία αυτή βοηθάει στην μέτρηση αλλαγών ενός μέρους σε 6 εκατοντάδες εκατομμύρια, αρκετά ακριβές για την ανίχνευση ακόμα και της πιο μικρής μεταβολής στο χωροχρόνο.

Ωστόσο το πρόβλημα με μια τέτοια εκπληκτικά ευαίσθητη συσκευή είναι ακριβώς η ίδια η ευαισθησία της.

Το επιστημονικό προσωπικό του ιντερφερόμετρου αντιμετώπιζε ένα συνεχή αγώνα με ανεπιθύμητες παρεκλίσεις και ειδικότερα με ένα συγκεκριμένο επίμονο σήμα, όταν ο καθηγητής Craig Hogan από το Fermilab διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο επιστημονικός εξοπλισμός αλλά η ίδια η πραγματικότητα.

Η κβαντική θεωρία βρόχων λέει ότι υπάρχει ένας ελάχιστος όγκος (περίπου 1 κυβικό μήκος Planck ή 10-99 cm3 ) και αυτό περιορίζει και τους μεγαλύτερους όγκους να είναι πολλαπλάσια αυτού του αριθμού.

Παρόμοια υπάρχει ένα ελάχιστο εμβαδόν (περίπου 1 τετραγωνικό μήκος Planck ή 10-66 cm3 ) και οι μεγαλύτερες επιφάνειες έχουν εμβαδά που είναι διακριτά πολλαπλάσια του αριθμού αυτού.

Το διακριτό φάσμα των επιτρεπόμενων κβαντικών εμβαδών (αριστερά) και όγκων (κέντρο) μοιάζει με το διακριτό κβαντικό ενεργειακό φάσμα του ατόμου του υδρογόνου.

Όμως όλα τα παρπάνω ισχύουν σε μια πολύ πιο μικρή κλίμακα σε σχέση με το σήμα που εκπέμπεται. Σύμφωνα με τον Hogan, αυτό το κυριολεκτικά απόλυτο όριο της μικροκλίμακας μπορεί να μεγεθυνθεί επειδή απλά όλοι είμαστε ολογράμματα!

Προφανώς...

Η βασική ιδέα είναι ότι όλες οι διαστάσεις μπορούν να αναπαρασταθούν από μια «επιφάνεια» με μια λιγότερη διάσταση.


Tα σχετικά αποτελέσματα υπαινίσσονται ότι το Σύμπαν μας το οποίο το αντιλαμβανόμαστε να έχει τρεις χωρικές διαστάσεις, μπορεί να έχει "περιγραφεί" σε μια δισδιάστατη επιφάνεια, σαν ένα ολόγραμμα.

Η καθημερινή μας τότε αντίληψη για τον κόσμο ως τρισδιάστατο, μπορεί να είναι είτε μια βαθιά πλάνη, είτε απλά ο ένας από τους δύο εναλλακτικούς τρόπους να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

Ένας κόκκος άμμου μπορεί να μην περιέχει όλο τον κόσμο αλλά μια τεράστια επίπεδη οθόνη ίσως να μπορεί.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά που γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις μας, στον λεγόμενο ορατό κόσμο, είναι προβολές ενός καλειδοσκοπίου, το οποίο βρίσκεται στα όρια του Σύμπαντος, σε μια οριακή επιφάνεια αυτού που εμείς αποκαλούμε Σύμπαν.

Λένε επίσης ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι ένα ρευστό που μεταφέρει πληροφορίες.

Η ενοποιητική θεωρία ή θεωρία των πάντων, η οποία προσπαθεί να συσχετίσει τις θεμελιώδεις δυνάμεις της βαρύτητας, της κβαντικής θεωρίας και της θερμοδυναμικής οδηγεί σε ένα Σύμπαν που λέγεται "Ολογραφικό".

Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς; Στην καθημερινότητα μας όπως βλέπουμε αυτή η «ολογραφική» πραγματικότητα δε μας αφήνει να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο πετώντας, ούτε σαν άλλοι σούπερμαν να πολεμήσουμε τη διαφθορά και το έγκλημα.

Ωστόσο είτε η πραγματικότητα είναι όπως τη βλέπουμε είτε αποτελεί αναπαράσταση αλληλεπιδράσεων σε μια επιφάνεια στην άκρη του σύμπαντος, είμαστε ακόμα θνητοί.

Από την άλλη πάλι, αυτή η θεωρία θα προκαλέσει θύελλα συναρπαστικών ερωτημάτων έτσι ώστε μάλλον δε θα χρειαστεί να δούμε ποτέ ξανά ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Παρότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας θεωρίας, πρόκειται για την πιο προκλητική θεωρία μεταφυσικής που έχουμε συναντήσει ποτέ.

Είμαστε πραγματικοί ή είμαστε απλά κβαντικές αλληλεπιδράσεις στις άκρες του σύμπαντος; Μήπως αυτή είναι η πραγματικότητα;

Daily Galaxy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου