''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Κρίκετ στην κορυφή του Έβερεστ



Μία ομάδα Βρετανών προγραμματίζει μία εκδρομή στο Έβερεστ με σκοπό να παίξει τον πρώτο αγώνα κρίκετ σε τόσο μεγάλο υψόμετρο.

Η ομάδα, που περιλαμβάνει γιατρούς, φύλακες γηπέδου και φυσικά παίκτες, θα πραγματοποιήσει σε λίγους μήνες ένα εννιαήμερο ταξίδι προς το καταφύγιο του Έβερεστ, πριν να ξεκινήσει την κατασκευή ενός κανονικών διαστάσεων γηπέδου κρίκετ στο οροπέδιο Gorak Shep και να παίξει τον πρώτο αγώνα στα 5.165 μέτρα υψόμετρο.

«Με αυτή την κίνηση, το κρίκετ θα πάρει άλλη διάσταση αλλά δεν νομίζω να γίνει μόδα,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 33χρονος δικηγόρος Michael Preston από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος θα συμμετάσχει στην ομάδα.

Οι δύο ομάδες, που θα συμμετάσχουν στον αγώνα, ονομάστηκαν Hillary και Tenzing, προς τιμήν των δύο πρώτων ανδρών που κατέκτησαν την κορυφή του όρους Έβερεστ, ενώ στην αποστολή δεν θα συμπεριλαμβάνεται κανένας επαγγελματίας παίκτης του κρίκετ.

«Το παιχνίδι είχε προγραμματιστεί αρχικά να παιχτεί στα ζεστά και έτσι ελπίζουμε να παραμείνει,» αναφέρει ο Mark Butcher, πρώην batsman της Αγγλίας και αρχηγός της ομάδας του Surrey, ο οποίος θα πάρει μέρος στην αποστολή.

Η αποστολή πάντως έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία της στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, με δοκιμαστικούς αγώνες σε μάλλον ήπιες χειμωνιάτικες συνθήκες, συγκριτικά με αυτές που επικρατούν στο Έβερεστ.

Ο μάνατζερ της ομάδας του Surrey και πρώην παίκτης της Αγγλίας, Chris Adams, δήλωσε πάντως πως δεν βρήκε δελεαστική την πρόταση να συμμετάσχει στον εν λόγω αγώνα. «Εάν έκαναν τον αγώνα στην Καραϊβική, θα το σκεφτόμουνα σίγουρα να συμμετάσχω κι εγώ,» είπε χαριτολογώντας.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι ερασιτέχνες παίκτες του κρίκετ και έχουν ελάχιστη ορειβατική εμπειρία. Για το λόγο αυτό, ακολουθούν εδώ και καιρό μία αυστηρή δίαιτα και πραγματοποιούν ειδικές ασκήσεις, ώστε να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σε συνθήκες που περιγράφονται από τους γνώστες ότι μοιάζουν «σαν να προσπαθείς να αναπνεύσεις με ένα καλαμάκι.»

Εκτός από το ότι διεκδικούν μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, οι παίκτες-ορειβάτες, που θα πληρώσουν μόνοι τους όλα τα έξοδα για την αποστολή αυτή, ελπίζουν να συγκεντρώσουν γύρω στις 250.000 λίρες για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Lord'Αs Taverners, που δίνει ευκαιρίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα να συμμετάσχουν σε αθλήματα, καθώς και για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Himalayan Trust UK.

Η ομάδα έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει για το Έβερεστ στις 9 Απριλίου, ενώ ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.

Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου