''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Το φαγητό «είναι μεγαλύτερος πειρασμός για τις γυναίκες»


Ουάσινγκτον: Όταν βρεθούν αντιμέτωπες με το αγαπημένο τους φαγητό, οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές από τους άνδρες να καταστείλουν την πείνα τους, μια διαπίστωση που ίσως εξηγεί εν μέρει γιατί η συχνότητα της παχυσαρκίας είναι υψηλότερη μεταξύ των γυναικών.

Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών που είχαν μείνει νηστικοί το βράδυ και στη συνέχεια εξετάστηκαν ενώ είχαν μπροστά τους την αγαπημένη τους λιχουδιά.

«Κάτι περίεργο συμβαίνει στις γυναίκες. Το σήμα είναι εντελώς διαφορετικό» σχολιάζει ο Τζιν-Τζακ Ουάνγκ του Εθνικού Εργαστηρίου του Μπρούκχεϊβεν στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται την Τρίτη στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, 13 γυναίκες και 10 άνδρες ρωτήθηκαν ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό, με τις απαντήσεις να ποικίλουν από την πίτσα και τα χάμπουργκερ μέχρι το κέικ σοκολάτας και τα κουλουράκια κανέλας. Στη συνέχεια κλήθηκαν να νηστέψουν όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί υποβλήθηκαν σε εξέταση απεικόνισης της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενώ κοιτούσαν το αγαπημένο τους φαγητό. Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να καταστείλουν την πείνα που ένιωθαν εφαρμόζοντας μια τεχνική «γνωσιακής καταστολής», την οποία είχαν διδαχθεί από τους ερευνητές.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δήλωσαν ότι η τεχνική αυτή πράγματι μείωσε την πείνα τους. Ωστόσο η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη τροφής είχε μειωθεί μόνο στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες παρέμενε έντονη.

«Παρόλο που οι γυναίκες έλεγαν ότι ήταν λιγότερο πεινασμένες όταν προσπαθούσαν να καταστείλουν την αντίδρασή τους στο φαγητό, οι εγκέφαλοί τους συνέχισαν να πυροδοτούνται στις περιοχές που ελέγχουν την παρόρμηση για φαγητό» αναφέρει ο Ουάνγκ.

Σαφής εξήγηση για το φαινόμενο δεν υπάρχει, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι σχετίζεται με τη μητρότητα: Ο γυναικείος οργανισμός πρέπει προσφέρει τροφή στο αναπτυσσόμενο έμβρυα, οπότε ίσως είναι και «σχεδιασμένος» να καταναλώνει τη διαθέσιμη τροφή.

Οι διαφορές των δύο φύλων όσον αφορά την ικανότητα καταστολής της πείνας ίσως είναι βασικός παράγοντας πίσω από τα ελαφρώς διαφορετικά ποσοστά παχυσαρκίας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες (35,3% και 33,3% αντίστοιχα μεταξύ των Αμερικανών).

Η τελευταία έρευνα έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NeuroImage και έδειχνε ότι ο εγκέφαλος παχύσαρκων γυναικών αντιδρά περισσότερο στη θέα του φαγητού σε σχέση με τον εγκέφαλο γυναικών φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου