''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Οι πρώτες επιθέσεις malware για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου


Καθώς η 14η Φεβρουαρίου πλησιάζει, οι προμηθευτές ασφάλειας αρχίζουν να ανιχνεύουν δεκάδες τύπους malware που στοχεύουν στην μόλυνση των υπολογιστών των χρηστών, χρησιμοποιώντας την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου ως δόλωμα. Ο πρώτος που εμφανίστηκε φέτος είναι το worm Waledac.C. Όπως γίνεται συνήθως σε αυτόν τον τύπο επίθεσης, το Waledac.C διαδίδεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσπαθώντας να μοιάζει με ευχετήρια κάρτα που αποστέλλεται για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου στο στοχοθετημένο χρήστη.- Το ηλεκτρονικό μήνυμα περιλαμβάνει μια σύνδεση για την μεταφόρτωση της κάρτας. Εντούτοις, εάν οι χρήστες πατήσουν την σύνδεση και αποδεχτούν την επακόλουθη μεταφόρτωση του αρχείου, στην πραγματικότητα θα αφήνουν το worm Waledac.C να εισχωρήσει στον υπολογιστή τους.

Αυτά τα κακόβουλα αρχεία έχουν ρομαντικά ονόματα σχετικά με την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου όπως:

youandme.exe 
onlyyou.exe 
you.exe 
meandyou.exe

Μόλις μολύνει τον υπολογιστή, το worm χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του προσβεβλημένου χρήστη για την αποστολή spam. Για να το κάνει αυτό, συγκεντρώνει όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή του χρήστη, και στέλνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα όπως τα προαναφερθέντα ώστε να εξαπατήσει και άλλους χρήστες στη μεταφόρτωση αυτού του τύπου malware.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου