''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ανεστάλη το αμφιλεγόμενο πείραμα λίπανσης του ωκεανού



Βερολίνο: Η διεθνής ερευνητική αποστολή που απέπλευσε για το νότιο Ατλαντικό, όπου θα δοκίμαζε την πρακτική της λίπανσης των νερών ως μέτρο κατά της κλιματικής αλλαγής, τελικά ανεστάλη με εντολή του γερμανικού υπουργείο Επιστήμης έως ότου ολοκληρωθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη.

Το γερμανικό παγοθραυστικό Polastern αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη Νότιο Αφρική με προορισμό τη Θάλασσα της Σκοτίας, ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ανταρκτική, όπου επρόκειτο να ρίξει 20 τόνους θειικού σιδήρου σε μια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο θειικός σίδηρος είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν, υπάρχει όμως σε περιορισμένες μόνο ποσότητες στα παγωμένα, φτωχά νερά του νότιου Ατλαντικού.Η διεθνής ερευνητική ομάδα που επιβαίνει στο Polarstern ήλπιζε ότι η λίπανση των νερών θα οδηγήσει σε μια εκρηκτική αύξηση του φυτοπλαγκτού, το οποίο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μετριάζει έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η λίπανση των ωκεανών σε μεγάλη κλίμακα έχει προταθεί ως εύκολη λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επιχείρησης «γεωμηχανικής» παραμένουν εντελώς άγνωστες.

Το τελευταίο πείραμα, με την ονομασία Lohaflex, τελικά ανεστάλη έπειτα από διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το πρόσφατο διεθνές μορατόριουμ στις δοκιμές λίπανσης των ωκεανών. Η Γερμανία είχε μάλιστα πρωτοστατήσει στην επιβολή της απαγόρευσης, στο πλαίσιο της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Αλφρεντ Βένεγκερ για την Πολική και Θαλάσσια Έρευνα, στο οποίο ανήκει το Polastern, ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τη νέα περιβαλλοντική μελέτη εντός δέκα ημερών. Υποστηρίζει πάντως ότι το πείραμα δεν θα παραβίασε τη διεθνή συμφωνία.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι το Lohaflex μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι [...] με τις δραστηριότητες απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, με τις οποίες δεν έχει τίποτα κοινό» σχολίασε στο Nature.com ο ωκεανογράφος Ούλριχ Μπάθμαν του Ινσιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου