''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Την απόλυση έως και 800 ερευνητών ανακοίνωσε η Pfizer

Νέα Υόρκη: Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου ανακοίνωσε ότι απολύει έως και 800 επιστήμονες στο πλαίσιο της απόφασής της να περιοριστεί σε έξι μόνο ερευνητικούς τομείς. Η Pfizer αναμένει μεγάλη πτώση των εσόδων της από το 2011, οπότε λήγει η πατέντα για το κορυφαίο της σκεύασμα.

Οι απολύσεις της νεοϋορκέζικης εταιρείας αντιστοιχούν στο 5 με 8 τοις εκατό του ερευνητικό δυναμικού της, το οποίο ανέρχεται στους περίπου 10.000 ερευνητές, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της την Τρίτη. Το σύνολο των εργαζομένων σε όλο τον κόσμοτης ανέρχεται στους 83.000.

Το νέο κύμα περικοπών έρχεται μετά την ανακοίνωση της Pfizer το Σεπτέμβριο ότι θα εστιαστεί σε έξι μόνο θεραπευτικούς τομείς: καρκίνο, σχιζοφρένεια, νόσο του Αλτσχάιμερ, πόνο, φλεγμονή και διαβήτη.

Περιέργως, η εταιρεία εγκαταλείπει την έρευνα και στο χώρο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στον οποίο παραμένει βασικός παίκτης: Το σκεύασμα Lipitor που παράγει για τη μείωση της χοληστερόλης είναι σήμερα το πλέον επιτυχημένο φάρμακο του κόσμου, με ετήσιες πωλήσεις 13 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ετήσιου τζίρου της Pfizer.

Το πρόβλημα είναι ότι η πατέντα του Lipitor λήγει το 2011, οπότε η εταιρεία θα αντιμετωπίσει το σκληρό ανταγωνισμό των γενόσημων (φασόν) φαρμάκων, ενώ οι προσπάθειές της να αναπτύξει το διάδοχο του Lipitor έχουν αποτύχει.

Στο πλαίσιο σημαντικής αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, η εταιρεία έχει απολύσει πάνω από 14.000 εργαζόμενους και έχει κλείσει οκτώ εργοστάσια και εγκαταστάσεις. Αλλοι ερευνητικοί τομείς που εγκατέλειψε έκτοτε είναι η αναιμία, οι παθήσεις των οστών, του γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος, η παχυσαρκία και η περιφερειακή αγγειοπάθεια.

Η Pfizer δεν αποκλείεται τώρα να επιδιώξει συνεργασίες με άλλες, μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου