''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ιαπωνία: Εκτόξευση δορυφόρου για τη μελέτη του κλίματος



Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Ibuki ξεκίνησε σήμερα την αποστολή του για να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να καταγράψουν πώς μεταβάλλεται το κλίμα του πλανήτη μας.

Ο βάρους 2 τόνων δορυφόρος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Τανεγκασίμα στη νότια Ιαπωνία. Για πέντε χρόνια, θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε ύψος 666 χιλιομέτρων. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι ο Ibuki θα «συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για την αποτροπή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», καθώς η καταγραφή των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μέτρων που στοχεύουν στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής.

Η αποστολή σχεδιάστηκε για να εντοπίσει και να παρατηρήσει τις πηγές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά επιπροσθέτως θα μπορούσε να ρίξει φως σε ένα βασικό πρόβλημα της επιστήμης του κλίματος. Μόνο το 50% του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα παραμένει εκεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό από το υπόλοιπο διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από τα δάση και τους ωκεανούς που λειτουργούν ως «καταβόθρες». Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να λείπει μία μεγάλη «καταβόθρα άνθρακα».

«Βασισμένοι σε ό,τι περισσότερο γνωρίζουμε για το δίκτυο δασικών και ωκεάνιων καταβοθρών, “χάνουμε” μία καταβόθρα άνθρακα μεγέθους 1-3 pg», αναφέρει ο Paul Palmer από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που συνεργάστηκε με την αποστολή. Το 1 pg (petagram) ισοδυναμεί με 1.000.000.000.000 κιλά.

Ο Ibuki θα μετρήσει τις ποσότητες δύο βασικών αερίων που συμμετέχουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου –το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο– σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η NASA προγραμματίζει να εκτοξεύσει τον δορυφόρο OCO (Orbiting Carbon Observatory). Σκοπός του θα είναι ο εντοπισμός των κεντρικών σημείων στην επιφάνεια της Γης όπου εκπέμπεται και απορροφάται διοξείδιο του άνθρακα.

«Οι δορυφόροι OCO και Ibuki προσπαθούν να μετρήσουν την ίδια ποσότητα. Ωστόσο, οι επιστημονικοί στόχοι τους διαφέρουν ανεπαίσθητα», εξηγεί ο Paul Palmer. «Ο βασικός στόχος της αποστολής OCO είναι να βρει τις καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα. Ο βασικός στόχος της αποστολής Ibuki είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τις πηγές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά, τα δεδομένα από το Ibuki θα χρησιμοποιηθούν και για να προσδιοριστεί η ποσότητα των καταβοθρών».

Focus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου