''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ανθρώπινες... ατέλειες



Φανταστείτε έναν κόσμο «ανθρώπινης τελειότητας», όπου οι άνθρωποι με αναπηρίες θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Έναν κόσμο, στον οποίο, χάρη στην εξέλιξη της γενετικής, οι άνθρωποι θα είναι πανομοιότυποι και αναλώσιμοι... Είναι αυτό που πραγματικά επιδιώκουμε;

Όχι απαραίτητα, απαντά ο καλλιτέχνης και ειδικός πληροφορικής κινηματογραφίας, Simon McKeown από τη Σχολή Πληροφορικής του πανεπιστημίου Teesside, ο οποίος προκαλεί την καθιερωμένη άποψη για τις ανθρώπινες «ατέλειες» μέσα από μια έκθεση βίντεο υψηλής τεχνολογίας, με τίτλο: Motion Disabled.

Ο McKeown, μαζί με μερικούς συναδέλφους από τα Δυτικά Μίντλαντς και ένα ειδικό καστ ηθοποιών με ειδικές ανάγκες από όλη τη χώρα, θα παρουσιάσει τη δουλειά του στη Γκαλερί Wolverhampton.

«Η έκθεση Motion Disabled δεν είναι παρά ένα κινούμενο ψηφιακό γλυπτό,» αναφέρει ο Simon McKeown, λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο την Πληροφορική Κινηματογραφία και ένας από του πιο έμπειρους Βρετανούς στον τομέα, με 20 χρόνια εμπειρίας.


«Χρησιμοποιήσαμε την τελευταία λέξη της κινηματογραφικής τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται συνήθως για υπερήρωες, όπως ο Spiderman, για να αιχμαλωτίσουμε τις κινήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσα από μια ανθρώπινη ποικιλία. Χρησιμοποιήσαμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να αιχμαλωτίσουμε μια για πάντα τις κινήσεις της διαφορετικότητας. Μέσα από αυτό το έργο μου επιτρέπεται επίσης να θέσω ερωτήματα όπως: "Εκτιμάμε τη διαφορετικότητα όπως της αξίζει; Πως τα καταφέρνουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν σε μια κοινωνία;"»

Το συγκεκριμένο έργο κέρδισε χρηματοδότηση ύψους £30,000 από το κοινωφελές ίδρυμα Wellcome Trust, βοηθώντας έτσι τον McKeown να συνεργαστεί με τον οργανισμό Outside Centre, που βρίσκεται στο Wolverhampton, με υπεύθυνο τον Paul Darke, ο οποίος εργάστηκε ως παραγωγός στην έκθεση.

«Η υψηλή τέχνη έχει την τάση να διεισδύει στο υποσυνείδητο και να επηρεάζει την ίδια τη φύση της σκέψης μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και βλέπουμε τον κόσμο. Το έργο Motion Disabled επιτυγχάνει αυτό που επιδιώκει παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από μια νέα ματιά και υπονομεύει την αίσθηση της ιδανικής εμφάνισης, ώστε να ωθήσει το κοινό να αντιμετωπίσει την δική του αίσθηση για το φυσιολογικό και το μη φυσιολογικό, τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά.»

Ο McKeown ελπίζει ότι το έργο του θα συμβάλει στη δεσπόζουσα τάση της πνευματικής και καλλιτεχνικής εξερεύνησης της ουσίας της διαφορετικότητας, την οποία οι μελλοντικές κοινωνίες πιθανότατα θα χάσουν.

«Μέσω της δημιουργικής χρήσης των κινουμένων σχεδίων, το βίντεο στοχεύει στην έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης για τη χρήση της επιστήμης και της ιατρικής εξέλιξης στη δημιουργία προτύπων.»


Οι ηθοποιοί, που κάνουν πραγματικότητα τις σκηνές στο βίντεο, είναι άνθρωποι με διάφορες δυσκολίες, όπως ο Mat Fraser, ο οποίος πάσχει από θαλιδομίδη, ο Steve Graham, προγραμματιστής από το πανεπιστήμιο του Teesside, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και ο Frank Letch, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς χέρια.

Ο Mat αναφέρει: «Είναι συναρπαστικό να μας παρουσιάζει κάποιος με αυτό τον τρόπο σε έναν κόσμο που συνήθως δείχνει να είναι παθιασμένος με την τελειότητα.»

Ο Frank Letch ήταν επίσης ευτυχής που συμμετείχε στην έκθεση. «Εάν κάποιος χειρουργός ερχόταν σε μένα και μου έδινε υποσχέσεις για τα τέλεια χέρια που θα μπορούσα να αποκτήσω θα του απαντούσα ότι θα ήθελα να μείνω έτσι ακριβώς όπως είμαι, επειδή πιστεύω ότι αυτό που είμαι με κάνει πιο ενδιαφέρον άτομο. Δεν είμαι ανίκανος, απλά έχω μια αδυναμία να κάνω πράγματα με τον τρόπο που τα κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.»

Science Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου