''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ανοίγει ο δρόμος για τσιγάρα χωρίς νικοτίνη



Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν πως απομόνωσαν ένα γονίδιο το οποίο μεταφέρει τη νικοτίνη από τις ρίζες του φυτού του καπνού στα φύλλα του. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, τα οποία θα είναι λιγότερο εθιστικά, ωστόσο θα θυμίζουν κανονικό τσιγάρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Καζουφούμι Γιαζάκι, μοριακό βιολόγο, στον τομέα των φυτών, στο πανεπιστήμιο του Κιότο, ο οποίος χρειάσθηκε τρία χρόνια για να εντοπίσει το γονίδιο Νt-JAT1, που είναι ο μεταφορέας της νικοτίνης.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο στόχος του τώρα είναι να δημιουργήσει ένα τσιγάρο, που θα έχει πάντα τη γνωστή γεύση, αλλά θα είναι πολύ λιγότερο εθιστικό.

Το επόμενο βήμα του θα είναι να καλλιεργήσει φυτά καπνού που δεν θα έχουν καθόλου νικοτίνη στα φύλλα τους, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως, για παράδειγμα, η πιθανότητα το μπλοκάρισμα της μεταφοράς νικοτίνης στα φύλλα να οδηγήσει σε συγκέντρωσή της στα κύτταρα των ριζών, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί τοξικό για το ίδιο το φυτό.

Η Ιαπωνία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό καπνιστών, με ποσοστά περίπου 40% στους άνδρες και 13% στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του 2008. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, πάνω από 63.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καθηγητής Γιαζάκι, που ο ίδιος δεν είναι καπνιστής, ελπίζει ότι η έρευνά του θα βοηθήσει όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου