''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Αθάνατος οργανισμός!

Εάν σας έρχεται στο μυαλό ο Χαϊλάντερ, δεν είστε μακριά. Απλά σκεφτείτε κάτι μικρό, όχι μικροσκοπικό, αρκετά μεγάλο για να είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Το είδος Turritopsis nutricula, της ομάδας υδρόζωα (Hydrozoa) έχει πετύχει αυτό που ο άνθρωπος απλώς ονειρεύεται: την αιώνια ζωή!

Οι μεμονωμένοι οργανισμοί είναι καταδικασμένοι σε θάνατο, μετά από την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους. Τα υδρόζωα ανήκουν στο φύλο Κνιδόζωα, στο οποίο ανήκουν επίσης οι μέδουσες, οι ανεμώνες και τα κοράλλια. Η πλειονότητα των υδρόζωων είναι θαλάσσια είδη και σχηματίζουν αποικίες. Ένα τυπικό υδρόζωο έχει μια βάση, ένα μίσχο και ένα ή περισσότερα ακραία ζωίδια.

Τα περισσότερα ζωίδια είναι τροφικοί πολύποδες και διαθέτουν στόμα και στεφάνη κεραιών με τις οποίες συλλαμβάνουν τη λεία τους (πλαγκτονικούς οργανισμούς), παρέχοντας τροφή σε ολόκληρη την αποικία.

Τα αποικιακά υδρόζωα αναπαράγονται με εκβλάστηση, αυξάνοντας το μέγεθος της αποικίας. Παράλληλα, δημιουργούνται στην αποικία και εκβλαστήματα μεδουσών (υδρομέδουσες), που εγκαταλείπουν την αποικία ως ελεύθερα κολυμβητικά άτομα, παράγουν γαμέτες (ωάρια και σπερματοζωάρια) και αναπαράγονται αμφιγονικά, δίνοντας βλεφαριδοφόρες προνύμφες (πλάνουλες).

Ωστόσο, το είδος Turritopsis nutricula κατάφερε να βρει τον τρόπο να νικήσει το θάνατο. Αμέσως μετά την ωοτοκία, η Turritopsis μπορεί να αντιστρέψει τον κύκλο ζωής της και να μεταμορφωθεί ξανά σε πολύποδα, παραμένοντας έτσι για πάντα νέα. Επιπλέον, όταν βρίσκεται σε ηλικία της πρώτης ωριμότητας φέρει μόνο μερικά πλοκάμια, ενώ σε ώριμο στάδιο διαθέτει 80 – 90.

Οι θαυμαστοί οργανισμοί καταφέρνουν να μεταμορφώνονται σε πολύποδες λόγω της κυτταρικής αλλαγής σε εξωτερικό επίπεδο, κάτι που τους επιτρέπει απλά να προσπερνούν το θάνατο.

Zme Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου