''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Να γίνει ο πλανήτης «Κυκλάδες» προτείνει επιστήμονας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Εικόνες σαν αυτή που επικρατεί στα νησιά των Κυκλάδων επιθυμεί να δει στις μεγάλες πόλεις ο Χ.Ακμπάρι

Εικόνες σαν αυτή που επικρατεί στα νησιά των Κυκλάδων επιθυμεί να δει στις μεγάλες πόλεις ο Χ.ΑκμπάριΑΠΕ

Λονδίνο: Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής και να βάψουμε τις οροφές και τους τοίχους των σπιτιών μας άσπρους, προτείνει ο επιστήμονας Χάσεμ Ακμπάρι, ως λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η λογική είναι απλή: εάν μετατρέψουμε μεγάλο μέρος του αστικού μας τοπίου σε λευκό, τότε το φως του ήλιου θα αντανακλάται με αποτέλεσμα να μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη και να καθυστερήσει η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ο Χ.Ακμπάρι του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley της Καλιφόρνια, επιθυμεί να ξεκινήσει μια εκστρατεία για να γίνει ο κόσμος μας... πιο άσπρος.

Ζητά από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου να ενωθούν σε μια προσπάθεια να αντικατασταθούν τα σκούρα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοποιία και την κατασκευή οροφών με υλικά που αντανακλούν περισσότερο φως.Τα αποτελέσματα, δηλώνει ο ίδιος, θα είναι δραματικά. Οι δρόμοι και οι οροφές καλύπτουν περισσότερο από το 50% της επιφάνειας στις αστικές περιοχές, ενώ αποτελούν το 2,4% της επιφάνειας της Γης.

Ένα μαζικό κίνημα αλλαγής του χρώματός τους θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται κατά 0,03%. Αυτό ουσιαστικά θα βοηθούσε, συνεχίζει ο επιστήμονας, στο να ακυρωθεί η θερμότητα που προκαλούν 44 δισεκατομμύρια τόνοι μόλυνσης διοξειδίου του άνθρακα.

Το φως που αντανακλάται σε μια επιφάνεια δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τονίζει η εφημερίδα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν σκούρες επιφάνειες απορροφούν το φως και το στέλνουν πίσω με τη μορφή θερμικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο επιστήμονας δηλώνει ότι αυτός ο τρόπος δεν θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά σε αναβολή των επιπτώσεών του, ενώ η θερμοκρασία των αστικών περιοχών θα μειωνόταν σημαντικά.

Σε όσους λένε ότι οι λευκές οροφές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις πτήσεις -το φως που αντανακλάται θα μπορούσε να θαμπώνει επιβάτες και πιλότους-, ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκτός του λευκού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρώματα που αντανακλούν το ηλιακό φως, όπως το απαλό γκρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου