''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009


Κατέχοντας ηγετική θέση στο χώρο των ταινιών επιστημονικής φαντασίας αλλά και στις καρδιές μας, η τηλεκίνηση σήμερα γίνεται αντικείμενο έρευνας από επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ήδη το πρώτο βήμα προς την επίτευξη της κίνησης αντικειμένων μόνο με τη «σκέψη»! 


Επιστήμονες από την Αμερική υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να ανυψώσουν πολύ μικρά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας ιδιόρρυθμες δυνάμεις της κβαντικής μηχανικής, ενώ ισχυρίζονται ότι το επίτευγμα θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία μικροσκοπικών συσκευών νανοτεχνολογίας.


Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανίχνευσαν και μέτρησαν κάποια δύναμη, η οποία εμφανίζεται σε μοριακό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ορισμένους συνδυασμούς μορίων που απωθούνται μεταξύ τους. Η απώθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην συγκράτηση των μορίων σε υψηλό επίπεδο, στην ουσία ανυψώνοντας και δημιουργώντας τμήματα χωρίς τριβή για μικροσκοπικές συσκευές.

Ο Federico Capasso, φυσικός από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του οποίου η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δήλωσε ότι πιστεύει πως η ανίχνευση αυτής τη δύναμης δίνει ώθηση για τη δημιουργία ένα σωρό μικροσκοπικών gadgets.

Η βελτίωση

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, δεν έχει ακόμα καταφέρει να ανυψώσει ένα κανονικό αντικείμενο, όμως ο Capasso δήλωσε πως τώρα ξέρει τον τρόπο για να κάνει και αυτό. «Πρόκειται για ένα πείραμα που είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει,» δηλώνει ο Capasso ενθουσιασμένος.

«Μειώνοντας τις τριβές που εμποδίζουν την κίνηση και συμβάλλοντας στην αντοχή και την ορμή, η νέα τεχνική προσφέρει τα θεωρητικά μέσα για τη βελτίωση των μηχανών σε μικροσκοπικό αλλά και σε επίπεδο μορίων,» αναφέρει ο Δρ. Duane Alexander από το National Institute of Child Health and Human Development.

«Ο αναπτυσσόμενος τομέας της νανομηχανικής έχει τη δυνατότητα να βελτιώnει την ιατρική όπως και πολλά άλλα πεδία,» αναφέρει ο Alexander σε δήλωση του.

Στην ανακάλυψη αυτή συμπεριλαμβάνεται και η κβαντική μηχανική, οι αρχές που κυβερνούν τα μικρότερα σωματίδια της φύσης.

Μεταβάλλοντας και συνδυάζοντας τα μόρια, μπορούν να σχεδιαστούν μικροσκοπικές μηχανές, οι οποίες θα μπορούν να βρουν εφαρμογές στη χειρουργική, την κατασκευή τροφίμων και καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την υπολογιστική ισχύ των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κβαντική μηχανική 

Η νέα ανακάλυψη ήταν αποτέλεσμα προγενέστερης δουλειάς του Capasso, ο οποίος εργάζεται ως αντιπρόεδρος στο τμήμα έρευνας της Bell Labs, θυγατρικής εταιρείας της Lucent Technologies, η οποία συγχωνεύτηκε με την γαλλική Alcatel.

«Άρχισα να αναζητώ τρόπους για να χρησιμοποιήσω αυτή την εξωτική δύναμη προς όφελος της τεχνολογίας,» αναφέρει ο Capasso σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Η εταιρεία Bell εργάζεται εδώ και καιρό για τη δημιουργία νέων συσκευών γνωστές ως Micro Electromechanical Systems or MEMS, τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους αισθητήρες αερόσακων αυτοκινήτων για τη μέτρηση της επιβράδυνσης των οχημάτων.

Ο Capasso γνώριζε ότι καθώς τα αντικείμενα γίνονται όλο και πιο μικρά, μπορούν να πέσουν θύματα αυτού που είναι γνωστό ως δύναμη Casimir. Το φαινόμενο Casimir είναι μια μικρή ελκτική δύναμη που δρα μεταξύ δύο αφόρτιστων αγώγιμων πλακών, παράλληλων μεταξύ τους, όταν βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η δύναμη - που την πρόβλεψε ο Ολλανδός φυσικός Hendrick Casimir το 1948 - Casimir είναι μια μυστήρια αλληλεπίδραση μεταξύ σωματιδίων που αναδύονται κατευθείαν από το κενό εξ αιτίας των κβαντικών ιδιοτήτων του.

Στην κλασσική φυσική το κενό είναι η απλή απουσία όλης της ύλης και της ενέργειας, ενώ η κβαντική θεωρία μας λέει ότι στην πραγματικότητα είναι μια αναβράζουσα μάζα κβαντικών σωματιδίων, που συνεχώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται από τον αισθητό κόσμο μας.

Σε πολύ μικρά αντικείμενα, αυτή η δύναμη μπορεί να προκαλέσει την ένωση πολύ μικρών αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται σε σχετική ισορροπία ενώ συγχρόνως αλληλοσυμπιέζονται, κάτι που ονομάζεται στατική τριβή.

Μια ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία προέβλεψε ότι αυτή η δύναμη θα μπορούσε να αναστραφεί χρησιμοποιώντας την κατάλληλη αναλογία υλικών. 

MSNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου