''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

http://www.greektube.org/content/view/51029/2/


Βρυξέλλες: Ειδικοί της ΕΕ θα εξετάσουν τον επόμενο μήνα αν θα υποχρεώσουν τη Γαλλία και την Ελλάδα να άρουν τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν στην καλλιέργεια του καλαμποκιού MON 810, το οποίο είναι και ο μοναδικός γενετικά τροποποιημένος οργανισμός του οποίου η παραγωγή επιτρέπεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αμφότερες οι χώρες έχουν χρησιμοποιήσει νομικές ρήτρες για να απαγορεύσουν στο έδαφός τους την καλλιέργεια του «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού της αμερικανικής Monsanto (η Γαλλία από το 2008 και η Ελλάδα από το 2005). Tώρα, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπες με σχέδιο εντολών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα τους επέβαλε να άρουν αυτές τις εθνικές απαγορεύσεις.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων Βιοτεχνολογίας, η οποία εκπροσωπεί τις 27 χώρες της ΕΕ και περιλαμβάνει επίσης αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συνεδριάσει στις 16 Φεβρουαρίου για να ψηφίσει υπέρ ή κατά των δύο εντολών.

Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί κατά πλειοψηφία των χωρών-μελών. Πιθανότερο όμως θεωρείται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλειοψηφία, οπότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Αν και οι υπουργοί δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε διάστημα τριών μηνών, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτρoπή, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα διατάξει την άρση των απαγορεύσεων.

H ποικιλία MON 810 έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτική στην πυραλίδα του αραβόσιτου, ενός εντόμου που καταστρέφει τις σοδειές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας που να δικαιολογούν τις απαγορεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου