''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

5 λόγοι για την αγορά ενός netbook


Τα netbooks είναι η τελευταία μανία της εποχής και με 14 εκατομμύρια να έχουν πωληθεί μέσα στο 2008 είναι λογικό οι εταιρίες να έχουν ανακοινώσει ήδη τις επόμενες εκδόσεις των πετυχημένων λιλιπούτειων συσκευών τους.


Παρόλα αυτά αρκετοί χρήστες φαίνεται να διστάζουν στην αγορά ενός netbook, με κύριο λόγο το γεγονός πως οι συγκεκριμένες συσκευές δεν διακρίνονται για τις επιδόσεις τους. Αν είστε ένας από αυτούς που ακόμη "το σκέφτεστε", ορίστε 5 λόγοι που μπορεί να σας πείσουν για το αντίθετο.

Τα netbooks δεν χρειάζεται να είναι η κύρια υπολογιστική μονάδα σας

Είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι όσοι αγοράζουν ένα netbook, δεν το χρησιμοποιούν σαν τον κύριο υπολογιστή τους, αλλά ως μια δευτερεύουσα, φορητή συσκευή που δίνει την δυνατότητα για καθημερινές γρήγορες ασχολίες, όταν ο χρήστης είναι εκτός γραφείου / σπιτιού. Έτσι, τα netbooks μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά αρχείων από εξωτερικές συσκευές (κινητά, κάμερες), ανάγνωση e-mails, περιήγηση στο διαδίκτυο και να αποτελέσουν με αυτόν τον τρόπο, μια επέκταση των laptop στον τομέα του mobile computing.

Οι επιδόσεις τους είναι τόσες όσες θα χρειαστείτε

Όπως προαναφέραμε, οι λειτουργίες των netbooks έχουν κατά βάση το mobile computing, ασχολίες δηλαδή που αφορούν browsing, emailing, chatting κ.ο.κ. Τόσο η οθόνη τους, το πληκτρολόγιο και σε γενικές γραμμές οι διαστάσεις τους, όσο και ο ίδιος ο επεξεργαστής είναι περιορισμένοι σε διαστάσεις και ισχύ ώστε απλά να ικανοποιούν τις παραπάνω δυνατότητες. Τέτοιες δυνατότητες μπορούν να απαντηθούν σε αρκετά smartphones, αλλά μπορούν να ολοκληρωθούν σαφώς γρηγορότερα από ένα laptop, που προσφέρει καλύτερο πληκτρολόγιο και μια οθόνη μεγαλύτερη από κάθε άλλο κινητό.

Από την πλευρά της επεξεργαστικής ισχύος, καμία από τις εφαρμογές που αφορούν το mobile computing (email clients, im clients, browsers κ.λ.π.) δεν είναι απαιτητική, καθιστώντας έτσι τον πιο δημοφιλή επεξεργαστή για netbooks (Intel Atom) κάτι παραπάνω από αρκετό.

Συνδεσιμότητα + Φορητότητα, τα δύο ισχυρά χαρτιά


Με ενσωματωμένο Wifi αλλά και 3G modems, οι συσκευές αυτές μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένες οπουδήποτε και αν βρίσκεται ο χρήστης, από την τοπική wifi enabled καφετέρια, μέχρι μέσα στο αυτοκίνητο ή στο τραίνο.

Δυστυχώς, τα data plans που παρέχουν οι εταιρίες όσων αφορά τα 3G πακέτα, απέχουν αρκετά ακόμη από την όλη "χαμηλή σε τιμή" ιδεολογία των netbooks. Έτσι, οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν να μοιράζουν την σύνδεση από το κινητό τους με το netbook, χωρίς αυτό σε αρκετές περιπτώσεις να είναι νόμιμο, καθώς αρκετές εταιρίες το απαγορεύουν στα συμβόλαια τους.

Παρόλα αυτά, η φορητότητα των netbooks σε συνδυασμό με την ασύρματη δικτύωση, που τώρα αρχίζει και δείχνει τις δυνατότητες της, καθιστούν την αγορά ενός netbook μια σίγουρη και επιτυχημένη αγορά για όποιον επιθυμεί να μετέχει στην εποχή του mobile computing.

Μετατρέψτε τον σε σταθερό

Όπως και τα laptops, τα netbooks μπορούν να συνδεθούν με κάθε λογής περιφερειακά μέσω USB και Ethernet. Με αυτό τον τρόπο, όταν χρησιμοποιείτε το netbook σπίτι, μπορείτε να συνδέσετε ένα usb πληκτρολόγιο και ποντίκι για μεγαλύτερη ευκολία, όπως και μια μεγαλύτερη οθόνη.

Ο επεξεργαστής του netbook φυσικά θα είναι απαγορευτικός για απαιτητικές εφαρμογές (π.χ. τελευταία παιχνίδια), παρόλα αυτά σε εφαρμογές γραφείου και έχοντας συνδεθεί με τις αντίστοιχες εξωτερικές συσκευές (scanners, printers, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους κ.ο.κ.) μπορεί να μεταμορφωθεί από φορητή συσκευή σε κάτι πιο σταθερό.

Τιμή και μέγεθος

Με την τιμή των laptops να αυξάνεται με τον καιρό, η τιμή των netbooks -μερικά εκατοντάδες ευρώ- φαίνεται το λιγότερο δελεαστική.

Επίσης, το μικρό τους μέγεθος δεν απαιτεί από τον χρήστη την αγορά ακόμη μιας αποσκευής, αφού μπορούν εύκολα να χωρέσουν μέσα σε έναν χαρτοφύλακα, τσάντα ή σακίδιο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των μικρών τους διαστάσεων, είναι η εμφάνισή τους. Αρκετοί είναι αυτοί που αγοράζουν netbooks όχι μόνο λόγω φορητότητας αλλά και της αξιαγάπητης "αύρας" που αποπνέουν αυτές οι συσκευές!

Ars Technica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου