Στο Κοζλοντούι λειτουργούν σήμερα δύο από τους έξι αντιδραστήρεςAssociated Press
Σόφια: Επικαλούμενη την πρόσφατη κρίση με το ρωσικό αέριο, η Βουλή της Βουλγαρίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επαναλειτουργία δύο παλιών αντιδραστήρων στη μονάδα του Κοζλοντούι.
Με 140 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, το Κοινοβούλιο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί την επαναλειτουργία δυο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου, οι οποίοι ανάγονται στη σοβιετική εποχή.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η πρόσφατες ελλείψεις σε φυσικό αέριο, λόγω της διένεξης Ρωσίας-Ουκρανίας, συνδυάστηκαν με την παγκόσμια οικονομική ύφεση και ήταν καταστροφικές για την εγχώρια οικονομία. Το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων το 2006 ήταν ένας από τους όρους που η Βουλγαρία έπρεπε να εκπληρώσει για να ενταχθεί στην ΕΕ, παρ΄όλο που οι άδειες λειτουργίες τους ίσχυαν κανονικά έως το 2011 και το 2013. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο δύο ακόμα παλαιότερων αντιδραστήρων το 2002.
Η πλειονότητα του βουλγαρικού λαού είχε ταχθεί κατά του κλεισίματος των δύο αντιδραστήρων, ισχύος 400 Megawatt έκαστος. Έκτοτε η Σόφια έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους δύο αντιδραστήρες, υποστηριζόντας ότι το κλείσιμό τους θα οδηγούσε σε μείωση της παροχής ηλεκτρικής ενεργείας στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την Επιτροπή, όμως, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι δυο αντιδραστήρες πληρούν τα επίπεδα ασφαλείας της ΕΕ.
Η Βουλγαρία υποστηρίζει πάντως ότι, βάσει άρθρου της συμφωνίας ένταξης, έχει δικαίωμα να επανενεργοποιήσει τους δυο αντιδραστήρες εάν η οικονομική της κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά.
Το Κοζλοντούι συνεχίζει σήμερα να λειτουργεί με δύο σύγχρονους αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής ισχύος1.000 megawatt.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει την κατασκευή ενός ακόμα πυρηνικού σταθμού στην πόλη Μπέλενε, στις όχθες του Δούναβη.
Την επανεκκίνηση ενός παλιού αντιδραστήρα ως εναλλακτική λύση στην κρίση με το αέριο αποφάσισε νωρίτερα τον Ιανουάριο και η Σλοβακία. Μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ίσως εγκαταλείψει το σχέδιο επαναλειτουργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου