''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Το ελιξίριο της ανθρώπινης μνήμης!

Όπως φαίνεται η οξυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη του έρωτα και του μητρικού ενστίκτου, που συμμετέχει στη θεμελίωση του δεσμού της μητέρας - παιδιού και στην απόλαυση, εκτός των άλλων βελτιώνει τη μνήμη μας.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εισπνοή οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που πιθανόν να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μητρικής συμπεριφοράς, διεγείρει τμήμα της μνήμης που σχετίζεται με την ενθύμηση προσώπων.

Η ορμόνη θεωρείται ότι βοηθάει τις μητέρες που θηλάζουν να αναπτύξουν έναν ιδιαίτερο δεσμό με τα μωρά τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα την χαρακτήριζαν ως έναν «ορό εμπιστοσύνης», ο οποίος εκκρίνεται στον εγκέφαλο και μας βοηθάει να εκδηλώνουμε εμπιστοσύνη στις ερωτικές αλλά και επαγγελματικές μας σχέσεις.

Σήμερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η ίδια ορμόνη παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ενθύμηση ενός ξένου προσώπου, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα κρίσιμο για την διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας μας.

Ένα από τα πειράματα έδειξε ότι άνδρες που εισέπνευσαν μέσω ενός ρινικού σπρέι οξυτοκίνη, αναγνώριζαν με μεγαλύτερη ευκολία τα πρόσωπα ατόμων που είχαν ξαναδεί, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που ανήκαν στην ομάδα του σπρέι placebo.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν αρκετές ενδείξεις για την υποστήριξη της ιδέας ότι η ορμόνη αυτή έχει καταλυτικό ρόλο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη ειρηνική συνύπαρξη των ατόμων μέσα στις κοινωνίες.

Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιρειών που ασχολούνται με την εμπορία αρωμάτων που προσδοκούν να αναπτύξουν το ελιξίριο του έρωτα αλλά και διαφημιστικών εταιρειών που επιθυμούν να προωθήσουν ειδικά σπρέι που θα ψεκάζονται σε χώρους καταστημάτων και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον καταναλωτή.

Η οξυτοκίνη εκκρίνεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του έρωτα και θεωρείται ότι κατέχει σημαντικότατο ρόλο στην ενδυνάμωση των μονογαμικών σχέσεων, ωστόσο έως τώρα κανένας δεν έχει αποδείξει ότι η ίδια ορμόνη μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα μας να θυμόμαστε πρόσωπα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η οξυτοκίνη διεγείρει μόνο το τμήμα της μνήμης που σχετίζεται με τη ενθύμηση προσώπων, χωρίς να επηρεάζει το σύστημα της ενθύμησης αντικειμένων.



«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η συγκεκριμένη ορμόνη βελτιώνει τη δυνατότητα της αναγνώρισης προσώπων,» σχολιάζει ο Peter Klaver από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, ο οποίος πήρε μέρος στην μελέτη.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «The Journal of Neuroscience», μέσω ενός ανεξιχνίαστου μηχανισμού, η συγκεκριμένη ορμόνη τονώνει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αναγνώριση προσώπων.

«Η αναγνώριση ενός οικείου προσώπου αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Στη μελέτη αυτή, μελετήσαμε τη συστηματική επίδραση της οξυτοκίνης στην “κοινωνική μνήμη” των ατόμων.»

Στο πείραμα, μια ομάδα 44 εθελοντών χωρίστηκε σε δυο ομάδες, με κάθε μία από τις οποίες εισέπνευσε οξυτοκίνη ή ένα αβλαβές ρινικό σπρέι. Μετά από 24 ώρες, ζητήθηκε από τους εθελοντές να αναγνωρίσουν πρόσωπα που είχαν δει για πολύ λίγο την προηγούμενη μέρα.

Οι άντρες οι οποίοι εισέπνευσαν οξυτοκίνη αναγνώρισαν το 46% των προσώπων που είδαν, ενώ εκείνοι που εισέπνευσαν το εικονικό φάρμακο αναγνώρισαν γύρω στο 36%. Το 10% της διαφορά ήταν στατιστικά σημαντικό.

Η οξυτοκίνη εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Η ορμόνη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, στην έκκριση του γάλακτος και στην αγγειοδιαστολή. Η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, ενεργεί με ανάλογο τρόπο και μεταξύ των ερωτευμένων. Για τους λόγους αυτούς, μερικοί την αποκάλεσαν ορμόνη της αγάπης.

Η οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά τον οργασμό. Εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Η ορμόνη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, στην έκκριση του γάλακτος και στην αγγειοδιαστολή.

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οξυτοκίνη βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ ερωτευμένων, μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό που παρατηρείται σε μια νέα ερωτική σχέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου