''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Σύστημα ανακύκλωσης ούρων αποκτά ο ISS στα δέκατα γενέθλιά του


Ακρωτήριο Κανάβεραλ: Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη από την εκτόξευση του πρώτου τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), του ακριβότερου πειράματος της ανθρωπότητας έξω από τη Γη. Το πλήρωμα γιόρτασε τα γενέθλια με την εγκατάσταση μιας ολόκληρης νέας οικοσκευής, η οποία περιλαμβάνει και σύστημα ανακύκλωσης των υγρών αποβλήτων.

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έφτασε την Παρασκευή στον ISS φορτωμένο με δύο νέους χώρους ύπνου, μια τουαλέτα, μια μικρή κουζίνα, ένα μηχάνημα άσκησης, καθώς και το σύστημα ανακύκλωσης που θα μετατρέπει ακόμα και τα ούρα σε πόσιμο νερό.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί το μόνιμο πλήρωμα από τα τρία στα έξι άτομα εντός του 2009. Μέχρι σήμερα, όλο το νερό που χρειάζονταν οι αστροναύτες μεταφερόταν στο τροχιακό συγκρότημα με το διαστημικό λεωφορείο.

Τα πρώτα δείγματα ούρων θα διοχετευτούν στο σύστημα την Πέμπτη, θα απαιτηθούν όμως δοκιμές τριών μηνών πριν το πλήρωμα αρχίσει να πίνει το τελικό προϊόν.
 

Την Τετάρτη εγκαταστάθηκαν και οι δύο νέοι χώροι ύπνου της μονάδας Harmony, με την προοπτική να προστεθούν δύο ακόμα μέχρι το 2010. Το μόνο πρόβλημα που εμφανίστηκε στη διάρκεια των εργασιών από την άφιξη του Endeavour ήταν η απώλεια μιας εργαλειοθήκης στη διάρκεια διαστημικού περίπατου την Τρίτη. Τα εργαλεία, κόστους 100.000 δολαρίων, περιφέρονται τώρα γύρω από τη Γη.

Επέτειος

Ολοκληρωμένος σήμερα κατά τα τρία τέταρτα, ο ISS έχει πλέον το μέγεθος μονοκατοικίας με πέντε υπνοδωμάτια, ανακοίνωσε η NASA. Το τροχιακό εργαστήριο, μια συνεργασία 15 κρατών και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έχει μέχρι σήμερα φιλοξενήσει 167 άτομα από 15 χώρες.

Η αρχή έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1998, όταν το πρώτο τμήμα του σταθμού εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Δύο εβδομάδες αργότερα το δεύτερο τμήμα εκτοξεύτηκε με το διαστημικό λεωφορείο της NASA, και το πρώτο μόνιμο πλήρωμα μετακόμισε στο συγκρότημα το 2000.

Το κόστος, από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτιμάται στα 100 δισ. δολάρια.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, πάντως, ο αντικειμενικός στόχος του σχεδίου έχει ελαφρώς τροποποιηθεί. Αρχικά η έμφαση είχε δοθεί σε πειράματα βασικής έρευνας, όπως η καλλιέργεια ιστών και ο σχηματισμός κρυστάλλων σε συνθήκες μικροβαρύτητας, ενώ σήμερα ο ISS θεωρείται περισσότερο πεδίο δοκιμών για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη.

Η NASA σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει οκτώ ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του ISS έως το 2010. Τη χρονιά αυτή τα διαστημικά λεωφορεία θα αποσυρθούν οριστικά, και μάλιστα πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νέο σκάφος Orion που θα τα διαδεχθεί.

Στο μεσοδιάστημα οι Αμερικανοί θα εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz για να ταξιδέψουν στο τροχιακό συγκρότημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Hot Trends News