''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Χόκινγκ: "Δύσκολα τα επόμενα 200 χρόνια"


Ο καθηγητής Stephen Hawking, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του κόσμου, στρέφει το βλέμμα του προς τα άστρα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας -αλλά η απαισιοδοξία ξεπερνά την αισιόδοξη φύση του. 

Ο Hawking, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN, είπε ότι εάν οι άνθρωποι καταφέρουν να επιβιώσουν τα επόμενα 200 χρόνια και μάθουν να ζουν στο διάστημα, τότε το μέλλον τους προδιαγράφεται λαμπρό.

«Πιστεύω ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον της ανθρώπινης φυλής πρέπει να είναι στο διάστημα,» είπε ο Hawking, ο οποίος είναι σχεδόν ολοκληρωτικά παράλυτος από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

«Θα είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε την καταστροφή στη Γη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, πόσο μάλλον στα επόμενα χίλια, ή ένα εκατομμύριο. Η ανθρώπινη φυλή δε θα πρέπει να έχει όλα της τα αυγά σε ένα καλάθι, ή σε έναν πλανήτη. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφύγουμε να ρίξουμε το καλάθι μέχρις ότου βάλουμε τα αυγά μας και σε άλλα.»

Ο Hawking είναι ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες που γνωρίζει το ευρύ κοινό, χάρη στα πολυδιαβασμένα βιβλία του, μια εμφάνιση του στην «Οικογένεια Σίμσονς» και την ικανότητα του να εξηγεί τις περιπλοκότητες της θεωρητικής φυσικής.

Έχει 12 πτυχία, από το 1979 βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, όπου και είναι Λουκασιανός Καθηγητής Μαθηματικών –μια έδρα που κάποτε είχε και ο Ισαάκ Νεύτωνας.

Σε ομιλία του στο Κέντρο Μαθηματικών Σπουδών του Κέμπριτζ, είπε: «Βλέπω μεγάλους κινδύνους για την ανθρώπινη φυλή. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν αρκετές φορές που η ανθρωπότητα τη γλίτωσε στο παρά πέντε. Μια από αυτές ήταν η κρίση των πυραύλων στην Κούβα, το 1963. Η συχνότητα τέτοιων περιστατικών πρόκειται να αυξηθεί στο μέλλον. Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερη προσοχή και κρίση για να τα διαπραγματευτούμε επιτυχώς. Είμαι όμως αισιόδοξος άνθρωπος. Εάν αποφύγουμε την καταστροφή τους επόμενους δύο αιώνες, το είδος μας θα είναι ασφαλές, καθώς θα επεκτεινόμαστε στο διάστημα.»

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Hawking έγραψε το «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου». Τώρα αδημονεί για τη διαστημική του βόλτα τον επόμενο χρόνο.

Λέει: «Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει ηθική υποχρέωση να γνωρίσει το διάστημα, αλλά θα ήταν χαζό και μυωπικό να μην το κάνουμε. Ίσως εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιβίωσης μας.»

CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου