''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Υπο την "καθοδήγηση" της τεχνολογίας


Ίσως να έχει έρθει η ώρα, η εκπληκτική ανάπτυξη των συστημάτων πλοήγησης και εντοπισμού θέσης να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, επιτρέποντας μας να ελιχθούμε μέσα σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο. 


Η προοπτική εξέλιξης συστημάτων GPS, που θα εντοπίζουν την κίνηση στους δρόμους, παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο "Συστήματα Έξυπνων Μεταφορών και Υπηρεσιών (ITS)" στη Νέα Υόρκη πριν από μερικές μέρες, όπου και αναδείχθηκε ένα από τα δυο συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν αυτό το μήνα.


Εκτός από τη βελτίωση της ενημέρωσης για την κυκλοφορία, οι πληροφορίες που θα συλλέγει το σύστημα θα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δρομολόγηση της κυκλοφορίας, την αστική σχεδίαση και την ανάπτυξη περαιτέρω τεχνολογιών, που θα υποστηρίζουν την οδική συμπεριφορά.

Τα συστήματα παρακολούθησης μετακινήσεων, που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες, μελετούν την αυτοκινητιστική κίνηση μέσω ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, που αναγνωρίζουν την κίνηση των αυτοκινήτων, ή περίπλοκα συστήματα παρακολούθησης, που φωτογραφίζουν τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η νέα προσέγγιση είναι στιγμιαία και πρακτικά δωρεάν υπό όρους υποδομής, επειδή οι πληροφορίες που θα χρησιμοποιεί το σύστημα θα προέρχονται από κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές πλοήγησης.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι για τα δεδομένα είναι η ακρίβεια η οποία διατίθεται,» σχολιάζει ο Rik Temmink, αντιπρόεδρος της πολωνικής εταιρείας χαρτογράφησης, TeleAtlas.

«Παλιότερα λαμβάναμε δεδομένα, όμως οι πληροφορίες αυτές ήταν περιορισμένες και οι τοποθεσίες παρακολούθησης συγκεκριμένες. Τώρα λαμβάνουμε δισεκατομμύρια μετρήσεων κάθε εβδομάδα. Η ποσότητα της πληροφορίας είναι μοναδική και δεν κρύβουμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι.»

Ανώνυμα δεδομένα

Νωρίτερα το Νοέμβριο, η Tomtom, εταιρία λογισμικού, χαρτών και προσωπικών συσκευών πλοήγησης, διέθεσε νέα μοντέλα συσκευών πλοήγησης, μέσω μιας υπηρεσίας γνωστής ως HD Traffic.

Τη βάση του συστήματος αποτελούν υπηρεσίες αληθινού χρόνου, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα κέντρα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Καθώς οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας εξελίσσονται, το σήμα ενισχύεται και δρομολογείται μέσω των πιο κοντινών σταθμών βάσης. Η μεταβίβαση από τον ένα σταθμό βάσης στον άλλο εξασφαλίζει μια έμμεση μεταφορά σήματος και ο ρυθμός της μεταβίβασης αντιπροσωπεύει την ταχύτητα αυτής της μεταφοράς.

Η ιδέα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων ως μέσο μεταφοράς δεδομένων υπάρχει εδώ και καιρό, στις νέες όμως αυτές προσπάθειες θα συμβάλουν χιλιάδες άνθρωποι μέσω κινητών τηλεφώνων και δεδομένων από GPS.

Η εταιρεία TomTom παρέχει ανώνυμα τα δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια ενσωματώνονται στους ψηφιακούς χάρτες της TeleAtlas. Οι χάρτες αυτοί παρέχουν συνολικές εκτιμήσεις των ταχυτήτων που αναπτύσσονται στους δρόμους και υποδεικνύουν περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Οι νέες συσκευές της TomTom είναι επίσης συνδεδεμένες στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και έτσι ο εντοπισμός των αυτοκινήτων ανά δευτερόλεπτο, συμβάλει και στα δεδομένα για την ταχύτητα.

Προς το παρόν, η πλειοψηφία των πληροφοριών προέρχεται από τη Vodafone, όμως ο Rik Temmink, αντιπρόεδρος της TeleAtlas, θεωρεί ότι καθώς η χρήση των συσκευών GPS αυξάνεται, η ποιότητα των υπηρεσιών θα βελτιώνεται.

Δοκιμές 

Στο συνέδριο ITS παρουσιάστηκε, μια διαφορετική πρωτοβουλία με τον ίδιο στόχο από την Βόρεια Καλιφόρνια. Η πρωτοβουλία Mobile Millenium παρουσιάστηκε στο κοινό πριν από λίγο καιρό. Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία της Nokia, της εταιρείας ψηφιακής χαρτογράφησης Navteq, του τμήματος Μεταφορών της Καλοφόρνιας και του πανεπιστήμιου του Berkeley.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο ίδιο πρόγραμμα, που τότε είχε την ονομασία Mobile Century, 100 φοιτητές οδήγησαν με συσκευές κινητής τηλεφωνίας Nokia με ενσωματωμένο GPS. Μετά από επεξεργασία των δεδομένων και μετατροπής τους σε δεδομένα μετακινήσεων, η ομάδα επέκτεινε τη δοκιμή, επιτρέποντας στο κοινό της Καλιφόρνιας να κατεβάσει ένα μικρό κομμάτι λογισμικού σε οποιοδήποτε τηλέφωνο με δυνατότητες GPS.

Η ομάδα εργάζεται επίσης για ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών, συλλέγοντας δεδομένα από GPS όταν οι χρήστες βρίσκονται κοντά σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, αντί των συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης.

Ο Quinn Jacobson, από το ερευνητικό κέντρο της Nokia στο Palo Alto, αναφέρει ότι μια πιο εκτεταμένη μορφή της υπηρεσίας θα παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο και θεωρεί ότι η προσέγγιση αυτή θα εφαρμοστεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

«Το κινητό τηλέφωνο είναι η ψηφιακή μας συντροφιά,» σχολιάζει ο Jacobson. «Έτσι, έχουμε πλοήγηση, δρομολόγηση και ημερολόγιο όλα σε ένα.»

Για παράδειγμα, το τηλέφωνο μπορεί να σας προειδοποιήσει για τη συνάντηση που έχετε και σας ενημερώσει για την κατάσταστη που επικρατεί στην περιοχή που θα προσεγγίσετε, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τον χρόνο που χρειάζεστε για να βρίσκεστε στην ώρας εκεί που θέλετε.

Προφανώς τα δεδομένα αυτών των συστημάτων θα έχουν στα χέρια τους και οι αρχές, οι οποίες θα μπορούν να διαχειριστούν ευκολότερα καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επίσης, τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, για την εξασφάλιση των πιο ασφαλών διεξόδων.

Μελλοντικά προβλέπεται η ανάπτυξη τεχνολογίας υποστήριξης οδηγικής συμπεριφοράς, για αποφυγή ατυχημάτων αλλά και άνεσης. 

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου