''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Σε ποια διατροφική οικογένεια ανήκετε;


Όπως γνωρίζουμε, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης των διατροφικών μας συνηθειών είναι η οικογένεια. Το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο ή να μας αποπροσανατολίσει. 


Σύμφωνα με τη Βρετανική κυβέρνηση, υπάρχουν έξι κατηγορίες οικογενειών που χαρακτηρίζονται από τις διατροφικές τους συνήθειες. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οικογένειες με προβληματική προσέγγιση στη διατροφή είναι αυτές που διαθέτουν πολύ λίγο χρόνο, δεν έχουν εμπειρία στην προετοιμασία σπιτικού φαγητού και είναι επιρρεπείς σε γλυκίσματα.


Ωστόσο, η οικογένεια σας μπορεί να ανήκει σε μια από τις κατηγορίες που συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση της διατροφής σας. Σε αυτές τις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται οικογένειες, οι οποίες ακολουθούν υγιεινή διατροφή, οι παραδοσιακές που πιστεύουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε ό,τι βρίσκεται στο πιάτο τους και οι υπέρμαχοι της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή.

Η βοήθεια

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα ταξινομώντας την προσέγγιση της οικογένειας στη διατροφή, εξετάζοντας τη συμπεριφορά και τη στάση των οικογενειών στην διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. 



Η οικογένεια συχνά δεν αποδέχεται το πρόβλημα. Μια μητέρα αναφέρει απογοητευμένη: «Πήγα στο γιατρό κάποτε και μου είπε ότι η κόρη μου πάσχει από παχυσαρκία, νομίζω ότι ήταν εντελώς παράλογο.»

Μια άλλη μητέρα ομολογεί: «Όλα αυτά είμαι εγώ. Όσο καιρό θυμάμαι τον εαυτό μου πράττω με αυτό τον τρόπο, έτσι με μεγάλωσαν.»

Η έρευνα και η κατηγοριοποίηση των οικογενειών, σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες, πραγματοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους ειδικούς να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρέφονται υγιεινά, αναγνωρίζοντας τον τύπο της οικογένειας από το οποίο προέρχονται.

Εκπρόσωποι της κυβερνήσεως αναφέρουν: «Η παχυσαρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της υγείας. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που απλά δεν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.»
Απειροι: Πρόκειται για τις οικογένειες που απέκτησαν παιδιά πολύ νωρίς και δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες για να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή
Επιρρεπείς σε γλυκίσματα: Οικογένειες που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και αγνοούν την κατάσταση των παιδιών τους
Yποδειγματικοί: Συνηθίζουν να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και προτιμούν την οργανική τροφή.
Παραδοσιακοί: Πιστεύουν στην πατροπαράδοτη άποψη που υποστηρίζει ότι τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε ότι τους δοθεί.

Υπέρμαχοι της άσκησης: Εξασκούνται αρκετά αλλά υποκύπτουν σε διατροφικούς πειρασμούς πιστεύοντας ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει.

Η άγνοια


Ο Paul Sacher, ερευνητής από το Mend (Mind, Exercise, Nutrition, Do-it!), έναν οργανισμό ο οποίος καταπολεμά την παιδική παχυσαρκία, είπε ότι αυτή ακριβώς η άγνοια είναι που πολεμούν οργανώσεις, όπως αυτή στην οποία που ανήκει ο ίδιος.


Όπως υποστηρίζει, η κατηγοριοποίηση των οικογενειών ήταν ένα πολύ έξυπνο τέχνασμα για την επαγρύπνηση των οικογενειών. «Εάν μιλήσετε με μερικούς ανθρώπους σίγουρα πολλοί θα είναι αυτοί που θα παραδεχτούν ότι γνωρίζουν για την υγιεινή διατροφή όμως ακόμα πιο πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν την ακολουθούν.»

Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς να έχουμε επίγνωση, ειδικά όταν θέλουμε να αφιερωθούμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. «Οι άνθρωποι όμως θα πρέπει πρώτα να μάθουν τα βασικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε αναλάβει δράση μέσω πολλαπλών προγραμμάτων και το κοινό συμπέρασμα είναι ένα: Οι οικογένειες αγνοούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά τους και πολλές φορές την υποβαθμίζουν.»

«Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν προγράμματα σε κάθε πόλη, όμως εάν το κοινό δεν είναι ενήμερο για την επικινδυνότητα της κατάστασης δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.»

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου