Η σημασία του φύλου στην εξελικτική μας πορεία είναι αδιαμφισβήτητη. Το ωάριο και το σπερματοζωάριο συνεισφέρουν από «μισή» ζωή για να φτιάξουν μια καινούργια. Αν και πρόκειται για μια ιστορία εκατομμυρίων ετών, οι επιστήμονες αναρωτιούνται ακόμα για την προέλευση των φύλων.
Τώρα μια νέα έρευνα σε αγριοφράουλες παρέχει ενδείξεις για τη διαδικασία της μετάβασης και της ανάδειξης του φύλου, τουλάχιστον στα φυτά. Τα αποτελέσματα, της έρευνας θα δημοσιευτούν λεπτομερώς στο τεύχος Δεκέμβριου του επιστημονικού περιοδικού Heredity.
Η μελέτη απέδειξε ότι δυο γονίδια, που βρίσκονται σε συγκεκριμένες γονιδιακές θέσεις σε ένα χρωμόσωμα, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα το μοναδικό ερμαφρόδιτο φύλο των απογόνων. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα δυο αυτά γονίδια πιθανότατα ευθύνονται για ένα τουλάχιστον από τα πρώιμα στάδια της μετάβασης από τηn ασεξουαλική στην σεξουαλική ζωή.
«Όλα τα ερμαφρόδιτα ζώα και φυτά ή αυτά που έχουν δυο φύλα θεωρείται ότι έχουν εξελιχθεί περνώντας από συγκεκριμένα στάδια,» σχολιάζει η ερευνήτρια Kim Lewers, γενετίστρια από το κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Φρούτων και Λαχανικών στο Maryland.
«Έως σήμερα, δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για αυτά τα πρώιμα στάδια και γι'Α αυτό το λόγο δεν πιστεύαμε ότι όντως υπήρχαν. Η ανακάλυψη αυτή μας επιτρέπει να πεισθούμε ότι η θεωρία αυτή έχει κάποια βάση,» προσθέτει η Lewers.
Τα σεξουαλικά χρωμοσώματα, τα οποία καθορίζουν το φύλο των ατόμων, για τα Πλακουντοφόρα θηλαστικά (μια ομάδα που συμπεριλαμβάνει τον άνθρωπο) και τα μαρσιποφόρα υπολογίζεται πως εμφανίστηκαν πριν από 166 εκατομμύρια και 145 εκατομμύρια χρόνια αντίστοιχα.
Οι Lewers, Spigler και οι συνάδελφοι τους παρατήρησαν τη γενετική διαφοροποίηση σε ένα είδος αγριοφράουλας, Fragaria virginiana, στο οποίο η εξέλιξη των ξεχωριστών φύλων δεν έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, εκτός των αρσενικών και θηλυκών φυτών αγριοφράουλας υπήρχαν ερμαφρόδιτα και ουδέτερα άτομα.
Μέσω εργαστηριακής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της γενετικής χαρτογράφησης, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτό το τρελό «μίγμα» φύλων. Κάθε φυτό φέρει μόνο ένα ζεύγος σεξουαλικών χρωμοσωμάτων. Δυο σημεία σε κάθε σεξουαλικό χρωμόσωμα περιέχουν γονίδια που σχετίζονται με το φύλο του ατόμου, ένα που ελέγχει την στειρότητα και τη γονιμότητα στα αρσενικά και ένα άλλο που κάνει ακριβώς το ίδιο και για τα θηλυκά.
Οι απόγονοι που κληρονομούν και τις δυο περιπτώσεις γονιμότητας είναι τα ερμαφρόδιτα και μπορούν να μεγαλώσουν μόνα τους καθώς τα φυτά που κληρονομούν την μια εκδοχή γονιμότητας και στειρότητας αντίστοιχα γίνονται είτε αρσενικά είτε θηλυκά.
Παρότι τα γονίδια αυτά είναι πολύ κοντά στα χρωμοσώματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν συνδέονται αποκλειστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απόγονοι του είδους Fragaria virginiana, παρουσιάζουν αυτό το «κοκτέιλ» γονιδίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου