''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΕ επιμένει να μη εκδίδει πατέντες για τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα


Λονδίνο: Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών απέρριψε και πάλι το αίτημα εταιρειών βιοτεχνολογίας να εξασφαλίζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για καλλιέργειες βλαστικών κυττάρων τα οποία έχουν απομονωθεί από ανθρώπινα έμβρυα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Διευρυμένη Επιτροπή Προσφυγών του Γραφείου απέρριψε την έντταση που είχε καταθέσει ίδρυμα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, διαμαρτυρόμενο για την απόρριψη αίτησης την οποία είχε καταθέσει το 1995.

Το 1988, ο Δρ ΤΖέιμς Τόμσον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν έγινε ο πρώτος ερευνητής που απομόνωσε βλαστικά κύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα. Φέτος τον Ιούνιο η ΕΕ αρνήθηκε να εκδώσει τη σχετική πατέντα και το ίδρυμα του πανεπιστημίου κατέθεσε ένσταση.
 

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας απαγορεύει την κατοχύρωση πατεντών για καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων των οποίων η απομόνωση προϋποθέτει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων» εξηγεί το Γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική στις ΗΠΑ, όπου εταιρείες σαν την Geron Corp έχουν εξασφαλίσει πατέντες για τεχνικές απομόνωσης και καλλιέργειας ανθρώπινων βλαστοκυττάρων.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι πατέντες δίνουν οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες ώστε να συνεχίσουν τη σημαντική τους έρευνα.

Τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από έμβρυα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης έχουν τη δυνατότητα να δίνουν σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ιστού για μεταμόσχευση. Πιστεύεται ότι στο μέλλον θα προσφέρουν ίαση σε νοσήματα όπως ο διαβήτης, η παράλυση, οι καρδιοπάθειες και η παράλυση.

Ωστόσο πολλές οργανώσεις, κυρίως θρησκευτικές και συντηρητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, θεωρούν ανήθικη τη χρήση τους επειδή προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου