''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Μυστηριώδης μάζα σκοτεινής ύλης ίσως γυροφέρνει το Ηλιακό Σύστημα


Λονδίνο: Σωματίδια υψηλής ενέργειας που καταγράφηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική αποτελούν ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη μιας μεγάλης μάζας σκοτεινής ύλης σχετικά κοντά στο Ηλιακό Σύστημα, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.

Επιστημονικό αερόστατο της υπηρεσίας, που πέταξε σε ύψος 37 χλμ., ανίχνευσε σε ύψοςηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που φαίνεται να πηγάζουν από μια άγνωστη πηγή σε απόσταση 3.000 ετών φωτός, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

H εξήγηση που προτιμούν οι συγγραφείς της δημοσίευσης είναι ότι τα ηλεκτρόνια παράγονται από τη σύγκρουση και αλληλεξόντωση σωματιδίων σκοτεινής ύλης.
 

«Σκοτεινή» ονομάζεται η ύλη που δεν μπορεί να γίνει ορατή επειδή δεν εκπέμπει κανενός είδους ακτινοβολία -η ύπαρξή της συμπεραίνεται από τη βαρυτική της επίδραση σε γαλαξίες και άλλα ορατά σώματα.

Οι φυσικοί πιστεύουν σήμερα ότι η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής υλοενέργεια του Σύμπαντος, ενώ η ορατή ύλη περιορίζεται στο 5%. Το υπόλοιπο 70% αντιστοιχεί στην ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια», μια δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ποια είναι η σύσταση της σκοτεινής ύλης, θεωρητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η σύγκρουση σωματιδίων σκοτεινής ύλης απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργειας. «Η αλληλεξόντωση αυτών των εξωτικών σωματιδίων θα παρήγαγε συνήθη σωματίδια όπως ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, πρωτόνια και αντιπρωτόνια, τα οποία είναι δυνατό να καταγραφούν από τους επιστήμονες» δήλωσε στο Reuters η Γιουν-Σουκ Σέο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δύο άλλες πιθανές ερμηνείες των παρατηρήσεων είναι ότι τα ηλεκτρόνια προήλθαν από κάποιο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων ή από τα τελευταία στάδια μιας έκρηξης σουπερνόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου