''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Στον Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής


Πεκίνο: Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο κατά της παγκόμιας θέρμανσης όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αναλάβει καθήκοντα στο Λευκό Οίκο.

«Με τον Ομπάμα εκλεγμένο πρόεδρο, η ελπίδα μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείε θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο και θα βοηθήσουν στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε την Παρασκευή ο Ίβο ντε Μπoρ, εκτελεστικός διευθυντής της Συνθήκης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Ντε Μπορ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε σε διήμερο συνέδριο του ΟΗΕ για την διάχυση των τεχνολογιών «πράσινης» ενέργειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη.


Οι ΗΠΑ σήμερα συμμετέχουν στις συνομιλίες για τη νέα συνθήκη που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καταστήσει τις ΗΠΑ ηγέτη της διεθνούς προσπάθειας κατά των αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο του Κιότο λόγω του υψηλού κόστους και της «άδικης» εξαίρεσης των αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας και της Ινδίας.

Στις μελλοντικές προσπάθειες η μεταφορά τεχνογνωσίας στις φτωχές ρυπογόνες χώρες θα είναι βασικό στοιχείο, εκτιμά ο Ντε Μπορ. «Αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα θα μπορούν να λάβουν μέτρα που σήμερα βρίσκονται πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες» δήλωσε.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να λύσουν τα προβλήματα της εξοικονόμησης ενέργειας και του περιορισμού των εκπομπών [αερίων του θερμοκηπίου], ενώ η Κίνα πρέπει να λύσει τα ίδια προβλήματα σε πολύ λιγότερο χρόνο» επισήμανε και τόνισε ότι θα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας θα πρέπει να υπάρξουν συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο επανέλαβε στο συνέδριο τη θέση του ότι το βάρος πέφτει κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Είναι ένα επιχείρημα που πολλοί δεν δέχονται πλέον, καθώς σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η Κίνα έχει ήδη εκτοπίσει τις ΗΠΑ από τη θέση του παγκόσμιου πρωταθλητή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου