''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός αποδάσωσης του Αμαζονίου

Ρίο ντε Ζανέιρο: Έπειτα από τρία χρόνια μείωσης, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους της Αμαζονίας αυξήθηκε φέτος και πάλι. Η επιδείνωση ίσως οφείλεται και στην οικονομική κρίση, η οποία αναγκάζει τους αγρότες να προχωρούν όλο και περισσότερο μέσα στο δάσος.

Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι στη διάρκεια του 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο καταστράφηκαν 11.968 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνής βλάστησης, έκταση αυξημένη κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν χρόνο.
 

Η κυβέρνηση θεωρεί μη ικανοποιητικά τα νούμερα, υποστηρίζει όμως ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. «Πολλοί περίμεναν αύξηση της τάξης του 30-40%, καταφέραμε όμως να τη σταθεροποιήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κάρλος Μινκ. «Θέλουμε να ρίξουμε τα νούμερα ακόμα περισσότερο. Θέλουμε μηδενική αποδάσωση» διαβεβαίωσε.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός αποψίλωσης ακολουθούσε πτωτική τάση.

Τη νέα εκτίμηση ανακοίνωσε το Σάββατο το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας της Βραζιλίας, το οποίο φαίνεται να συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

«Υπήρχαν πολλές πυρκαγιές στο δεύτερο εξάμηνο του 2007, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της αποδάσωσης» δήλωσε ο Γκιλμπέρτο Καμάρα του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι υψηλές τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στη Βραζιλία αναγκάζουν τους αγρότες να αναζητούν νέες εκτάσεις για καλλιέργεια σόγιας και βοσκοτόπια.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την παράνομη υλοτόμηση, η κυβέρνηση ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή της αστυνομίας και επιθεωρητών περιβάλλοντος, η οποία ονομάστηκε «Τόξο της Φωτιάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου