''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Συναυλία αστεριών!


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η μουσική είναι ήχος οργανωμένος με ανθρώπινο τρόπο, ωστόσο επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν αρκετοί αστερο-τραγουδιστές εκεί έξω... 


Ερευνητική ομάδα κατέγραψε τον ήχο τριών αστεριών, παρόμοιων με τον ήλιο, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Corot, που βρίσκεται στη Γαλλία.


Η ομάδα, μετά από συνέντευξη στο επιστημονικό περιοδικό Science, αναφέρει ότι οι ήχοι από τα άστρα τους βοήθησαν να αποκτήσουν πληροφορίες για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός των αστεριών και τη διαδικασία παραγωγής των ήχων μέσα από αυτά για πρώτη φορά.

Εάν ακούσετε προσεκτικά τους ήχους κάθε αστεριού, θα παρατηρήσετε ένα συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο μοτίβο μουσικής.

Ο ήχος των άστρων (BBC) – (HD49933)

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ολόκληρο το άστρο πάλλεται. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ο ήχος κάθε αστεριού είναι ελαφρώς διαφορετικός από του άλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ήχοι που παράγονται εξαρτώνται από την ηλικία, το μέγεθος και τη χημική σύσταση του αστέρα.

Ο ήχος των άστρων (BBC) - (HD181420)

Η τεχνική, η οποία ονομάζεται «αστρική σεισμολογία», γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στον κόσμο των αστρονόμων, επειδή οι ήχοι αυτοί παρέχουν ενδείξεις για όλα αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό των αστεριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Eric Michel, από το παρατηρητήριο του Παρισιού, η καινοτόμος τεχνική δίνει ήδη στους ερευνητές πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες των αστέρων.

O ήχος από έναν σφαιροειδή αστερισμό (BBC)

Ο κύριος Michel προσθέτει: «Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο αντιμετώπισης των αστεριών, συγκρινόμενος με όλες αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι απλά συναρπαστικός.»


Ο καθηγητής ανακάλυψε ότι οι αστρικοί παλμοί μας φέρνουν πολύ κοντά σε όλα αυτά που είχαν προβλεφθεί για αστέρια του είδους. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ελαφριά διαφοροποίηση από αυτό που αναμένονταν. Αυτή η αποκάλυψη προτείνει ότι ίσως οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναπροσδιορίσουν τις απόψεις τους για την αστρική εξέλιξη.

Ο καθηγητής Ian Roxburgh από το Κολέγιο “Queen Mary” του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είναι ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να αποκαλύψουν όλα αυτά που μας λένε οι ήχοι των αστεριών για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στα άστρα.

«Δεν είναι εύκολο, είναι σαn να ακούει κανείς τον ήχο που παράγεται από ένα μουσικό όργανο και στη συνέχεια να προσπαθεί να προσδιορίσει το σχήμα του οργάνου.»

Σύμφωνα με τον Δρ. Tim O'Brien, από το πανεπιστήμιο του Manchester, οι αστρονόμοι αφουγκράζονται τα άστρα όλο και πιο συχνά. «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο.»

Ο Δρ. O'Brien έχει συλλέξει τους αγαπημένους του διαστημικούς ήχους και τους έχει τοποθετήσει στο μηχάνημα μουσικής αναπαραγωγής, Jodrell podcast, γνωστό ως Jodcast.

«Αυτό που κάνουμε είναι απλά να συλλέγουμε πληροφορίες από το διάστημα και να τις επεξεργαζόμαστε. Έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε οπτικές πληροφορίες δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να μην κάνουμε το ίδιο με τους ήχους.» 

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου