''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Λεπτή γραμμή μεταξύ λόγου και τραγουδιού


Ένα περίεργο ηχητικό φαινόμενο, κατά το οποίο μία πρόταση λόγου φαίνεται πως παίρνει τη μορφή ενός τραγουδιού όταν επαναλαμβάνεται, έρχεται να ρίξει φως στη διαφορά μεταξύ λόγου και τραγουδιού. 

Η Diana Deutsch, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, είναι η πρώτη που παρατήρησε την ψευδαίσθηση στα μέσα της δεκαετίας του 'Α90, όταν επεξεργαζόταν μία ηχογράφηση της ίδιας της φωνής της. Η φράση «sometimes behaves so strangely» («κάποιες φορές συμπεριφέρεται τόσο περίεργα») άρχισε να ακούγεται σαν τραγούδι, όταν έπαιξε για αρκετές φορές την ίδια ηχογραφημένη φράση.

Σήμερα, η Deutsch επιβεβαιώνει ότι η ψευδαίσθηση είναι πραγματική, δοκιμάζοντάς την με έμπειρους επαγγελματίες τραγουδιστές. Όσοι τραγουδιστές άκουσαν μία και μοναδική φορά τη φράση και τους ζητήθηκε να επαναλάβουν αυτό που άκουσαν, απλά είπαν τη συγκεκριμένη φράση, Όσοι όμως άκουσαν τη φράση πολλές φορές, όταν τους ζητήθηκε να την επαναλάβουν, την τραγούδησαν (ακούστε το ηχητικό αρχείο εδώ)

Η ψευδαίσθηση παρατηρείται όταν η φράση επαναλαμβάνεται επακριβώς, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. «Πρόκειται για ένα πραγματικό μυστήριο. Γιατί δεν ακούμε πάντα την ομιλία ως τραγούδι;» αναρωτιέται η Deutsch. Η ίδια υποψιάζεται ότι ο εγκέφαλός μας λογικά καταστέλλει τα μουσικά στοιχεία, όταν αντιλαμβάνεται λόγο (ομιλία), ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ερμηνεία των λέξεων. Η επανάληψη, όμως, των λέξεων, τις οποίες ήδη έχει επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας, μπορεί κάποιες φορές να προσπεράσει αυτή τη φάση.

«Σταματάει η καταστολή της τονικής περιοχής του εγκεφάλου ώστε να μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι αυτό που θα έπρεπε να ακούμε εξ'Α αρχής,» εξηγεί η Deutsch, η οποία θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας στο Μαϊάμι της Φλόριδας.

Η ομάδα της Deutsch, προσπαθεί τώρα, με τη χρήση Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (MRI), να δει ποιες εγκεφαλικές περιοχές «φωτίζονται» όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται μεταβολή από τον λόγο στο τραγούδι. 

New Scientist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου