''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Μπορεί μια κάμερα να κλέψει τα κλειδιά μας;



Εμπρός, κρύψτε τα κλειδιά σας! Εάν νομίζετε ότι κινδυνεύετε μονάχα από επίδοξους κλέφτες, οι οποίοι θα διαρρήξουν την πόρτα του σπιτιού σας, μάλλον κάνετε λάθος! 

Επιστήμονες από την Καλιφόρνια ανέπτυξαν τον αλγόριθμο ενός λογισμικού, που δημιουργεί αυτόματα ένα φυσικό κλειδί, βασιζόμενο σε μια και μόνο φωτογραφία, ανεξάρτητα της γωνίας λήψης ή της απόστασης.


Το έργο αυτό, που ονομάζεται Sneakey, αναπτύχθηκε για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους που διατρέχουν εκθέτοντας ή δημοσιεύοντας φωτογραφίες με τα κλειδιά τους.


«Ο κόσμος δημοσιεύει φωτογραφίες πιστωτικών καρτών με σβησμένο το όνομα και τον αριθμό,» σχολιάζει ο Stefan Savage, καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του λογισμικού. «Η ίδια τακτική θα πρέπει να ακολουθείται και για τα κλειδιά.»

Όταν ο Savage και οι μαθητές τους πραγματοποίησαν αναζητήσεις σε δικτυακούς τόπους, όπως το Flickr, ανακάλυψαν πολύ εύκολα φωτογραφίες με κλειδιά, που περιείχαν αρκετές πληροφορίες για την αντιγραφή τους. Κάποιος άλλος θα μπορούσε απλά να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή του κινητού του για να τραβήξει μια φωτογραφία με τα κλειδιά που έχετε ακουμπήσει στο τραπέζι.

Οι ερευνητές εγκατέστησαν μια κάμερα με φακούς zoom που μπορούσαν να πάρουν φωτογραφίες σε απόσταση μέχρι και 60 μέτρα. Χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες αυτές με την πρώτη προσπάθεια, δημιούργησαν κλειδιά που ταίριαζαν κατά 80% στα πρωτότυπα. Μετά από μερικές ακόμα προσπάθειες κατάφεραν να ανοίξουν κάθε κλειδαριά.

Τρείς προσπάθειες χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά. Η διαδικασία της αντιγραφής είναι απλή. Από την στιγμή που οι ερευνητές έχουν τις εικόνες, το λογισμικό χρειάζεται περίπου 30 δευτερόλεπτα για την αποκωδικοποίηση των επιφανειών. Εάν η γωνία λήψης δεν είναι καλή ή ο φωτισμός δεν είναι ο σωστός, ίσως χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος.

Το πιο χρονοβόρο κομμάτι της διαδικασίας είναι το κόψιμο του κλειδιού.

«Πιστεύω ότι αυτή η δουλειά θα είναι πραγματικά εύκολη και για κάποιον άλλο,» σχολιάζει ο Savage. «Κάποιος άλλος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την επεξεργασία σήματος – εικόνας και το mat lab, θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε δύο μέρες.»


Τα κλειδιά, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, είναι πολύ εύκολα στην αποκωδικοποίηση. Η πλειοψηφία των κλειδών του εμπορίου κυμαίνονται ουσιαστικά από 4 έως 6 διαφορετικά νούμερα. Κάθε νούμερο ανταποκρίνεται σε μια καμπύλη του κλειδιού. Όταν εισάγεται στην κλειδαριά, οι καμπύλες αυτές στοιχίζουν μια σειρά μικρών ακίδων που ξεκλειδώνουν την κλειδαριά.

«Το νόημα της όλης διαδικασίας είναι το κλειδί που κρατά ένα μυστικό που μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε κάτι. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πολύ αστείο μυστικό, το οποίο μπορεί να φανερωθεί πολύ εύκολα.»

Η δημιουργία ενός κλειδιού είναι τόσο απλή, που πολλοί κλειδαράδες μπορούν να το κάνουν μόνο με μια απλή ματιά. Οι κλειδαριές που «παραβίασε» η ερευνητική ομάδα ήταν από τις πιο κοινές στη χώρα.

Ο Marc Weber Tobias, δικηγόρος και ειδικός ασφαλείας, που ασχολείται με κλειδαριές από μικρό παιδί, αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα της Καλιφόρνιας έθεσε πολύ σωστά το θέμα των κινδύνων που παραμονεύουν με τις συμβατικές κλειδαριές. Ωστόσο, η ιδέα ενός ατόμου, που θα βρίσκεται περίπου 2 μέτρα μακριά μας και θα παίρνει φωτογραφία τα κλειδιά μας, είναι λιγότερο ανησυχητικό από τις κάμερες της επόμενης γενιάς, οι οποίες θα είναι εγκατεστημένες παντού!

«Το πραγματικό ζήτημα είναι οι ψηφιακές βιντεοκάμερες. Υπάρχουν εκατομμύρια κάμερες παντού. Εάν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές, θα μπορέσει πολύ εύκολα να κλέψει όποια κλειδιά επιθυμεί.»

Οι άνθρωποι που ζουν από την δουλειά αυτή ή οι επιστήμονες δεν θα εκμεταλλευτούν το ταλέντο ή την τεχνολογία που διαθέτουν για να μας κλέψουν, όμως δεν θα κάνουν όλοι το ίδιο.

«Δεν είναι το μόνο πρόβλημα ασφαλείας που θα πρέπει να μας απασχολεί, όμως καλό είναι να προσέχουμε που αφήνουμε τα κλειδιά μας και να τα εμφανίζουμε μόνο όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε.» 

MSNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου