''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

«Ακίνδυνα» ίχνη μελαμίνης ανιχνεύθηκαν σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ


Ουάσινγκτον: Ίχνη μελαμίνης ανιχνεύθηκαν σε δείγματα βρεφικού γάλακτος από τρεις μεγάλες εταιρείες της αμερικανικής αγοράς, ωστόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή.

Η FDA εκτιμά ότι δεν πρόκειται για νοθεία, όπως συνέβαινε με το γάλα που προκάλεσε πέτρες στα νεφρά σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην Κίνα, αλλά για τυχαία, περιορισμένη μόλυνση στη διαδικασία παρασκευής.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για ίχνη μελαμίνης σε επίπεδα τόσο χαμηλά [...] ώστε δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος» δήλωσε η Τζούντι Λίον, εκπρόσωπος της FDA.
 

Η διαβεβαίωση αυτή φαίνεται πάντως να βρίσκεται σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωση της υπηρεσίας στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να καθοριστούν όρια ασφάλειας.

H FDA ανίχνευσε τώρα μελαμίνη σε ένα δείγμα δημοφιλούς βρεφικού γάλακτος, και μια ουσία που συνδέεται με τη μελαμίνη σε ένα δείγμα διαφορετικής μάρκας. Ένας τρίτος μεγάλος παρασκευαστής βρεφικού γάλακτος παραδέχτηκε στο AP ότι εντόπισε μελαμίνη στη διάρκεια εσωτερικών ελέγχων.

Η Υπηρεσία αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταρείες, ωστόσο έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Associated Press, αξιωποιώντας τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση στις κρατικές πληροφορίες, δείχνουν ότι πρόκειται για τις Abbot Laboratories, Nestle και Mead Johnson. Οι τρεις εταιρείες παράγουν το 90% του βρεφικού γάλακτος στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της FDA, η μόλυνση προέκυψε κατά τη διαδικασία παρασκευής, ή από υλικά που ήρθαν σε επαφή με τη συσκευασία. Η μελαμίνη υπάρχει μεταξύ άλλων σε πλαστικές συσκευασίες προϊόντων και σε υγρά καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων.

Στην περίπτωση του κινεζικού σκανδάλου, η μελαμίνη είχε προστεθεί επίτηδες σε πρώτες ύλες επειδή περιέχει άζωτο και κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται πλουσιότερα σε πρωτεΐνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου