''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Μεγάλη η ψαλίδα υγείας μεταξύ των ηλικιωμένων στην ΕΕ


Λονδίνο: Το διάστημα για το οποίο ο μέσος πενηντάρης μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει υγιής διαφέρει κατά πολύ μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, δείχνει μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Οι ερευνητές υπολόγισαν για κάθε χώρα τα «υγιή χρόνια ζωής» δηλαδή το διάστημα για το οποίο ο μέσος πολίτης άνω των 50 ετών ζει χωρίς αναπηρίες και σημαντικούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.

Ο υψηλότερος μέσος όρος, 23,6 υγιή χρόνια, καταγράφεται στη Δανία, ενώ ο χαμηλότερος, μόλις 9,0 χρόνια μετά τα 50, καταγράφεται στη Λετονία. Ο μέσος όρος για την ΕΕ-25 το 2005 ήταν 17,3 χρόνια για τους άνδρες (δηλαδή μέχρι την ηλικία των 67,3 ετών) για τους άνδρες και 18,1 (μέχρι τα 68,1 χρόνια) για τις γυναίκες.
 

Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γαλλία, βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Φινλανδία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Τσεχία υστερούν σε σχέση με το μέσο όρο, αναφέρει το AFP.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για το 2005, οπότε περιορίζεται στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ το 2005 και δεν καλύπτει τις δύο νεώτερες χώρες-μέλη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Είναι πάντως σαφές από τα αποτελέσματα ότι οι ηλικιωμένοι στα πλουσιότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης χαίρουν καλύτερης υγείας από τα νεώτερα μέλη της ΕΕ στα ανατολικά: Οι πενηντάρηδες στη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία μπορούν να περιμένουν δέκα υγιή χρόνια λιγότερο σε σχέση με τους συνομιλήκους τους στην Ολλανδία, τη Σουηδία ή τη Μάλτα.

Οι πολίτες των δέκα νεώτερων χωρών-μελών ζουν λιγότερο και με περισσότερα προβλήματα υγείας, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Σε γενικές γραμμές, τα «υγιή χρόνια ζωής» εξαρτώνται από το προσδόκιμο επιβίωσης σε κάθε χώρα, ωστόσο αυτή η σχέση δεν είναι απόλυτη. Σαφέστατη είναι πάντως η σχέση ανάμεσα στα υγιή χρόνια ζωής, την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται για περίθαλψη στις μεγάλες ηλικίες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η υστέρηση πολλών χωρών όσον αφορά την υγεία των ηλικιωμένων θέτει υπό αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό στόχο για αύξηση στο 50% του ποσοστού απασχόλησης των ηλικιών 55-64 ετών έως το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου