''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Οι δυστυχείς «βλέπουν πολύ περισσότερο τηλεόραση»


Ουάσινγκτον: Οι άνθρωποι που νιώθουν δυστυχισμένοι βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με όσους δηλώνουν ευτυχείς, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Η TV φαίνεται ότι είναι καταφύγιο για τους δυστυχείς, ενδέχεται όμως να επιδεινώνει την κατάσταση.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 30.000 Αμερικανούς ενήλικες για την περίοδο 1975-2006. Δείχνει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, ενώ όσοι νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι κάθονται μπροστά στην οθόνη 25 ώρες την εβδομάδα.

Το συμπέρασμα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, οι πιο ευτυχισμένοι ήταν πιο δραστήριοι κοινωνικά, πήγαιναν συχνότερα στην εκκλησία, διάβαζαν εφημερίδες περισσότερο και δεν αμελούσαν να ψηφίσουν.
 

Η έρευνα δεν μπορεί να δείξει αν είναι η δυστυχία που οδηγεί στην τηλερόραση ή αν είναι η τηλεόραση που οδηγεί στη δυστυχία. Το πρώτο, πάντως, φαίνεται πιθανότερο -οι δυστυχείς μάλλον χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως καταφύγιο.

«Η TV δεν είναι επικριτική ή δύσκολη, οπότε οι άνθρωποι με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες ή ευκαιρίες για άλλες δραστηριότητες μπορούν να απορροφηθούν σε αυτή» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Social Indicators Research.

«Επιπλέον, η χρόνια δυστυχία μπορεί να γίνει κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και να επηρεάσει την εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες, ωστόσο ακόμα και οι πιο δυστυχείς μπορούν να πιάσουν το τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την TV» αναφέρουν.

Είναι πάντως πιθανό να ισχύει σε κάποιο βαθμό και το αντίστροφο, δηλαδή η πολλή τηλεόραση να βυθίζει τους τηλεθεατές στη δυστυχία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κλπ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξε ότι οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν την τηλεόραση Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης βαθμολογήθηκε με 8 κατά μέσο όρο.

Φαίνεται όμως ότι η απόλαυση δεν διαρκεί πολύ: «Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία» σχολιάζει ο κοινωνιολόγος Τζον Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου