''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Πραγματικότητα οι κινηματογραφικές τεχνολογίες


Ένα μέλλον γεμάτο τεχνολογικά επιτεύγματα και gadgets, καθοδηγούμενο από τη διαφήμιση, επικίνδυνο, αλλά συνάμα πολλά υποσχόμενο παρουσιάστηκε το 2002 στους κινηματογράφους. Έχουν περάσει μόλις μερικά χρόνια και όμως η ταινία Minority Report φαίνεται να είναι πιο προφητική από ποτέ. 

Όχι, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οργανώσεις που καταπολεμούν το έγκλημα πριν ακόμα διαπραχθεί. Ωστόσο, μερικά από τα πιο προηγμένα επιτεύγματα του 2054, που μας εντυπωσίασαν στη μεγάλη οθόνη, πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα και βγάζουν ασπροπρόσωπους τους σκηνοθέτες της ταινίας, τουλάχιστον στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αλληλεπίδραση ανθρώπου - υπολογιστή

Ένα οπτικά εκπληκτικό, αν και φαινομενικά σχεδόν ανέφικτο, gadget που παρουσιάζεται στην ταινία είναι η τρισδιάστατη ολογραφική επιφάνεια ενός υπολογιστή, η οποία ελέγχεται με επιτηδευμένες χειρονομίες. 




Η Mgestyk Technologies έχει υιοθετήσει την ίδια ιδέα με ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης μέσω απλών κινήσεων, το οποίο υποστηρίζεται από μια κάμερα και λογισμικό που μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών σε εντολές για τον έλεγχο εφαρμογών και παιχνιδιών. Ίσως η τεχνολογία αυτή να εμφανίζει κάποια προβλήματα καθυστέρησης, όμως η εξέλιξη είναι εξέλιξη!

Ευέλικτες οθόνες

Ο σκηνοθέτης της ταινίας δείχνει να είναι αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον της απεικόνισης, επειδή στην ταινία το μέσο έχει αντικατασταθεί με λεπτές, ευέλικτες, ηλεκτρονικές οθόνες. Ακόμα καλύτερα, οι οθόνες αναβαθμίζονται αυτόματα με τα τελευταία νέα, πιθανώς μέσω ενός φουτουριστικού τρόπου τροφοδότησης.

Χάρη στην τάση των μεγάλων δυνάμεων να σκορπάνε επενδύσεις σε στρατιωτικά προγράμματα, μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνει και αυτό πραγματικότητα. Αποτελούμενο από ειδικό πολυμερές και λεπτό ανοξείδωτο ατσάλι, οι οθόνες θα δείχνουν χαρακτήρες μέσω της τεχνολογίας e-ink, που έχει εφαρμοστεί σήμερα στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Τρισδιάστατα ολογράμματα

Ίσως μια από τις πιο κλασικές σκηνές στην ταινία είναι αυτή στην οποία ο Anderton παρακολουθεί ένα βίντεο της γυναίκας και του παιδιού του. Ωστόσο, το βίντεο προβάλλεται ως ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα, το οποίο κάνει τα πρόσωπα να βρίσκονται ακριβώς μπροστά του.

Πρόσφατα το CNN αναδημιούργησε αυτή την απεικόνιση, με την πρόσφατη κάλυψη των εκλογικών αναμετρήσεων. H ανταποκρίτρια που εμφανίστηκε ξαφνικά στο στούντιο του CNΝ στη Νέα Υόρκη, για το σχολιασμό των εκλογών στις 4 Νοεμβρίου, στην πραγματικότητα δεν ήταν εκεί. Βρισκόταν στο Σικάγο περιτριγυρισμένη από ένα σύστημα «ολογραφίας», που μετέδιδε την τρισδιάστατη εικόνα της ζωντανά από το Σικάγο.

«Είσαι ένα υπέροχο ολόγραμμα» είπε ο βασικός παρουσιαστής Γουλφ Μπλίτσερ στην εικόνα της ρεπόρτερ Τζέσικα Γιέλιν. Στο κάτω μέρος της οθόνης, το τηλεοπτικό δίκτυο ενημέρωνε: «Η Τζέσικα Γιέλιν μέσω ολογράμματος από το Σικάγο. Ζωντανά».

Η ρεπόρτερ, λίγο θολή και λουσμένη σε ένα παράξενο μπλε φως, εξήγησε στους τηλεθεατές ότι βρισκόταν σε άλλη πόλη, με 35 κάμερες να τη βιντεοσκοπούν από διάφορες γωνίες. 



Είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία ολογραφίας χρησιμοποιείται στην τηλεόραση, υπερηφανεύεται το CNN. Ωστόσο, η τρισδιάστατη εικόνα που έβλεπαν οι τηλεθεατές δεν ήταν πραγματικό ολόγραμμα, καθώς δεν ήταν ορατή μέσα στο ίδιο το στούντιο -είχε προστεθεί «πάνω» από την εικόνα (στο post production pipeline) σε πραγματικό χρόνο.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του δικτύου, Ντέιβιντ Μπόρμαν, το CNN είχε εγκαταστήσει σε κάθε στούντιο ένα σύστημα με 40 κάμερες και 20 υπολογιστές, το οποίο υπολόγιζε τις γωνίες θέασης για να προσθέσει το «εικονικό ολόγραμμα», έτσι ώστε να φαίνεται ρεαλιστικό.

Διαφημιστικές κάμερες παρακολούθησης

Σίγουρα θα θυμάστε τη σκηνή στην οποία ο Anderton προσπαθεί να ξεφύγει, όμως οι κάμερες εξετάζουν συνεχώς τα μάτια του, μόνο και μόνο για να αναπαράγουν συγκεκριμένες διαφημίσεις βασιζόμενες στην ταυτότητα του.

Ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα από την NEC είναι ανατριχιαστικά παρόμοιο. Με αναγγελία από τον Ιούλιο και παρουσίαση στην Ιαπωνία, η οθόνη από τη NEC χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική κάμερα για να ανιχνεύσει την ηλικία και το φύλο ενός ατόμου και να προβάλει τα κατάλληλα διαφημιστικά. Προσοχή, μη πανικοβάλλεστε, η προβολή των διαφημιστικών σποτ στην τηλεόραση δεν είναι και τόσο επιθετική, όπως τα διαδεδομένα ολογράμματα της ταινίας. Ωστόσο η ιδέα παραμένει ίδια.

Φύλακες – Ρομπότ

Μάλλον θα πιστεύετε ότι η αστυνομία στην ταινία επιστημονικής φαντασίας το παράκανε, όταν ανέθεσε σε ανατριχιαστικά ρομπότ να κυνηγήσουν τον Anderton. Όμως, όπως όλοι ξέρουμε, δεν υπάρχουν όρια στο στρατό.

Ρομποτικές ομάδες που θα κυνηγούν καταζητούμενους θα κυκλοφορούν σε λίγο καιρό στις ΗΠΑ. Τα νέα ρομπότ θα αποτελούνται από λογισμικό και αισθητήρες, που θα ανιχνεύουν την ανθρώπινη παρουσία σε εσωτερικούς χώρους. Ένας άνθρωπος θα μπορεί να ελέγχει μια ομάδα 3 έως 5 ρομπότ, τα οποία θα ζυγίζουν γύρω στα 100 κιλά το καθένα. Ακούγεται μάλλον τρομακτικό...

Πρόβλεψη σφαλμάτων

Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε και πολύ κοντά στον τομέα της πρόβλεψης του μέλλοντος, όμως οι νευροεπιστήμονες βρίσκονται στα πρώτα στάδια δημιουργίας μιας μεθόδου, που προβλέπει λάθη. Το περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη, στην οποία οι ερευνητές κατέγραψαν νευρολογικά πρότυπα που προδιαθέτουν για απροσεξίες... 

Wired

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου