''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μ. Ομπάμα


Ηνωμένες Πολιτείες — Ο είναι και επίσημα ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία του αμερικανικού έθνους.

Η νίκη του Μπάρακ Ομπάμα είναι θριαμβευτική, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συγκεντρώνει 338 εκλέκτορες έναντι 155 που συγκεντρώνει ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Τζον Μακ Κέιν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χρειαζόταν 270 για να εκλεγεί.

Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν μια άνετη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ενισχύοντας κατά πέντε έδρες την πλειοψηφία τους στη Γερουσία (56 έδρες έναντι 40 για τους Ρεπουμπλικάνους) και κατά τουλάχιστον 13 έδρες την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα ξέσπασαν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, όπου στην πρώτη ομιλία του ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η αλλαγή ήρθε για την Αμερική και πως «δείξαμε ότι όλα είναι πιθανά».

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι ο δρόμος μπροστά του θα είναι δύσκολος και έκανε έκκληση για ενότητα. Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δήλωσε ότι «η αλλαγή ήρθε στην Αμερική» και συνεχάρη τον ηττημένο της εκλογικής αναμέτρησης, ρεπουμπλικάνο Τζον Μακ Κέιν, για την μακρά και δύσκολη εκστρατεία που διεξήγαγε.

Κάλεσε τους αμερικανούς να ενωθούν για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και να υιοθετήσουν ένα «νέο πνεύμα θυσίας». «Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς. Το μονοπάτι δύσβατο. Μπορεί να μην φθάσουμε μέσα σε ένα χρόνο ή ούτε μέσα σε μια θητεία, αλλά Αμερική, ποτέ δεν έχω υπάρξει πιο αισιόδοξος από απόψε για το ότι θα φθάσουμε εκεί», κατέληξε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνας και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, αποδέχθηκε την ήττα του από τον αντίπαλό του Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του ως 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Φθάσαμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού», ξεκίνησε την ομιλία του ο Μακ Κέιν στο κεντρικό εκλογικό του κέντρο στο Φοίνιξ της Αριζόνας. «Ο Αμερικανικός λαός μίλησε και μίλησε με απόλυτη σαφήνεια» τόνισε ο Τζον Μακέιν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι ο Μπους κάλεσε τον Ομπάμα και την οικογένειά του να επισκεφθούν σύντομα τον Λευκό Οίκο.

Το 66% των αμερικανών ψηφοφόρων έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής μετά το 1908, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics. Το 1960 το ποσοστό συμμετοχής κατά την εκλογή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είχε φθάσει το 63,1%. Το 2004 κατά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους το ποσοστό συμμετοχής ήταν 55,3%.

Η θριαμβευτική εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από σύσσωμο τον ευρωπαϊκό πολιτικό κόσμο, αλλά και από την .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου