''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008
Βράχος απορροφά CO2
Ο περιδοτίτης, ένας βράχος, που συναντάται κυρίως στο Ομάν, έχει τη δυνατότητα να απορροφά το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσοστό που θα μπορούσε να συνεισφέρει στον παγκόσμιο αγώνα για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, δηλώνουν οι επιστήμονες.
Όταν το διοξείδιο του άνθρακα έρχεται σε επαφή με το βράχο, το αέριο μετατρέπεται σε συμπαγή ορυκτά, όπως ο ασβεστίτης.
Ο γεωλόγος Peter Kelemen και ο γεωχημικός Juerg Matter λένε ότι η φυσική αυτή διαδικασία μπορεί να επιφορτιστεί κατά ένα εκατομμύριο φορές για να παράγει υπόγεια ορυκτά, τα οποία θα δύνανται να αποθηκεύσουν 2δις ή και παραπάνω από τα 30 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπονται από τις ετήσιες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η έρευνα τους θα δημοσιευθεί στην έκδοση της 11ης Νοεμβρίου του περιοδικού Proceedings of the Natural Academy of Sciences.
Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα που συναντάται στο γήινο μανδύα, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον φλοιό της γης. Εμφανίζεται επίσης στην επιφάνεια, ιδίως στο Ομάν, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό, καθώς βρίσκεται κοντά σε περιοχή που παράγει σημαντικά ποσά διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της παραγωγής καύσιμων υλών.
«Το ότι βρίσκεται κοντά σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι κακό, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Matter.
Υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα εξόρυξης του βράχου και άμεσης έκθεσης του κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η λύση αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά πολυδάπανη.
Οι επιστήμονες, που εργάζονται και οι δύο στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, λένε ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποθήκευσης άνθρακα, εγχέοντας ζεστό νερό, το οποίο περιέχει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα. Έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης δικαιωμάτων για την τεχνική αυτή.
Υποστηρίζουν ότι 4 με 5 δις τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μπορούν να αποθηκεύονται κοντά στο Ομάν με τη χρήση περιδοτίτη, σε συνδυασμό με άλλη μια πειραματική τεχνική που εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από τον Klaus Lackner. Η δεύτερη τεχνική χρησιμοποιεί συνθετικά «δέντρα» που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Και οι δύο τεχνολογίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας.
Ο περιδοτίτης συναντάται επίσης στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού Παπούα Νέα Γουϊνέα και Καληδονία, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής Θάλασσας και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.
Χώρες με υψηλές εκπομπές ρίπων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, όπου δεν υπάρχουν άφθονες ποσότητες επιφανειακού περιδοτίτη, θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους αποθήκευσης ή μείωσης των εκπομπών.
Η αποθήκευση με περιδοτίτη θα είναι ασφαλέστερη και οικονομικότερη από άλλες τεχνικές, είπε ο Matter.
Πολλές εταιρείες ελπίζουν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές ρίπων τους, αναρροφώντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αποθηκεύοντας τες υπογείως. Αυτή η μέθοδος θα απαιτούσε χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το επικίνδυνο αέριο δεν θα διαρρεύσει πίσω στην ατμόσφαιρα.
Reuters
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου