''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Ανησυχητικά στοιχεία για τα αέρια στην ατμόσφαιρα


Τα αέρια που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη έφτασαν το 2007 σε επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε, την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μονοξειδίου του αζώτου (νιτρώδες οξείδιο, N20) άγγιξαν νέα υψηλά επίπεδα το 2007 και το μεθάνιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή του σε μία δεκαετία, διευκρίνισε ο WMO.

"Τα πιο σημαντικά αέρια όσον αφορά την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου--C02, μεθάνιο και N20--έφτασαν όλα σε νέα υψηλά επίπεδα το 2007.

Δύο από αυτά, τα CO2 και N20, αυξάνονται σταθερά και δεν υπάρχουν ενδείξεις μείωσής τους", δήλωσε ο ειδικός του WMO Γκέιρ Μπραάδεν, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν το μεθάνιο θα εξακολουθήσει και αυτό να αυξάνεται.

"Το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται για το 90% της αύξησης των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου", τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου "φυλακίζουν την ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας την υπερθέρμανσή της" και ο αντίκτυπός τους ήταν μεγαλύτερος το 2007 απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε.

Ωστόσο ο WMO διαπίστωσε μια αργή μείωση των επιπέδων χλωροφθορανθράκων του στρώματος του όζοντος--το οποίο προστατεύει την ατμόσφαιρα από την ηλιακή ακτινοβολία--χάρη στη μείωση των εκπομπών βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987. Στόχος του πρωτοκόλλου αυτού είναι η προστασία του στρώματος του όζοντος.

"Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (...) είχε θετικό αντίκτυπο στο κλίμα", κατέληξε ο Μπραάδεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου